Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за гражданската конфискация e обнародван в "Държавен вестник"

Снимка: БГНЕС

Законът за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата e обнародван в "Държавен вестник". Той трябва да влезе в сила 6 месеца обнародването.

Проверката за конфискация на имуществото ще започва при несъответствие между имущество и доход, които надвишават 250 000 лева за проверявания период от 15 години. Към проверка за конфискация ще се прибягва и при административно нарушение, при което е настъпила облага за над 150 000 лева. В Закона са изброени и престъпленията, при които ще има конфискация. Законът беше приет в началото на май след изключително трудни дебати в зала и сериозни критики от страна на БСП и ДПС. И двете партии обявиха намерение да сезират Конституционния съд.

Една от критиките беше свързана с големите правомощия на Комисията, която ще прави конфискацията. Тя ще може да поиска от съда разкриване на банкова и търговска тайна, а проверката за съмнително имущество ще се извършва тайно в продължение на година и половина. За бързото приемане на закона настоя правителството заради поредния европейски доклад за състоянието на вътрешната сигурност, който страната ни очаква през юли.


По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна