Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция Фич отново понижи рейтинга на Гърция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Рейтинговата агенция Фич отново понижи рейтинга на Гърция с една степен, от "B-" на "CCC" заради "повишения риск" от принудително излизане на страната от еврозоната.  В декларация "Фич" добави, че намаляването на рейтинга идва след силното представяне на парламентарните избори на 6 май на партиите, които се противопоставят на мерките за икономии и последвалия неуспех да бъде сформирано правителство. Нови избори в Гърция бяха насрочени за 17 юни.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази готовност за оказване на допълнителна помощ на Атина след вота, за да остане тя в еврозоната. Смекчената позиция на Меркел беше обявена, преди тя да отпътува за САЩ за участие в срещата на Г-8, където централна тема на дискусиите ще бъде кризата в еврозоната, предаде кореспондентът на БНР Татяна Минчева.

Според германските експерти по-умереният тон на Меркел и протегнатата й ръка към бъдещото гръцко правителство, както и желанието й Гърция да остане в еврозоната, са резултат от разговорите й с новия френски президент Франсоа Оланд и от политическия хаос около новите избори за гръцки парламент. Изявлението на Меркел съвпада с призива на президента на Европейската централна банка Марио Драги във Франкфурт, който призова Гърция да остане в еврозоната, защото връщането на Гърция към драхмата ще коства на страните с единна европейска валута стотици милиарди евро.

Най-новото социологическо допитване в Гърция показва, че консервативната партия Нова демокрация, която подкрепя международния спасителен план за страната, отново излиза на първо място, измествайки крайнолевия блок СИРИЗА.

По публикацията работи: Даниела Савова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени