Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Нашите гори се увеличиха, трябва да намерим баланса

Снимка: www.strandja.bg


След политическото говорене и противопоставянето между еколози и бизнесмени за новия Закон за горите, потърсихме мнението на експертите. Те опровергаха основното притеснение на еколозите, свързано с текста, според който ще се учредява право на строеж за ски писти и лифтове без промяна на предназначението след предоставяне на търг на терените. Доцент Милко Милев, декан на Факултета по горско стопанство в Лесотехническия университет каза още:

С промените се възстановява възможността да се изсичат маломерни частни имоти до 2 хектара без наличието на горски програми. Това води до риск за около 7 процента от горските територии. Това са горски имоти, концентрирани в Северна България. Законът не вменява задължение да се залесява, което също е минус. Не бива да чертаем апокалипсис, но ще има грозни петна в някои райони. Некачествена гора с риск от ерозия, влошаване на биоразнообразие. Тук еколозите имат основания да критикуват.

Има дефицит на експертни мнения за реалността в нашите гори. 15 млн. хектара гори се унищожават всяка година в световен мащаб. Но за ЕС далеч не е така. Нашите горски територии се увеличиха с 5,5 процента. Причината е с негативен характер - липсата на население в някои райони. Разполагаме със запас около 600 млн. куб.м. дървесина. Годишно се произвеждат около 14-15 млн. дървесина. По проектите се предвижда да се използват около 7 милиона. Искам хубаво да се чуе - не е вярно, че изчезват 13 куб. м. дървесина всяка минута. Те се оползотворяват, а се прибавят 27 куб.м. Важен е балансът. Трябва да намерим оптималния модел.

Цялото интервю на Р.Билярска с доц. М.Милев от предаването "От петък до петък" с водещ Катя Лещанска чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна