Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: Приходите и разходите на НОИ вървят добре

Снимка: БГНЕС
Приходите и разходите на Националния осигурителен институт вървят добре, каза управителят на Института Бисер Петков. Данни за полугодието ще се публикуват идната седмица и на тяхна база финансовото министерство ще преценява дали да има коледни добавки за пенсионерите.

Бисер Петков поясни: За периода до месец май, последните актуални данни показаха, че изпълнението върви съгласно плана. Наистина имаше преизпълнение на плана за приходите и известна икономия в разходите. Тази тенденция в известна степен се запазва и през следващите месеци, но нека следващата седмица да видим все пак за половината от годината как изглеждат данните, които ще са една основа за някои оценки.

От началото на месеца в НОИ действа контактен център за връзка с гражданите. 10 обучени служители дават консултации и правят справки на телефон 926 10 10. До края на годината ще започне да работи и нова електронна услуга за прогнозно изчисление на пенсиите, обяви още Бисер Петков:

Тази услуга ще подпомогне хората наистина да правят един информиран избор – да очакват, да знаят приблизителния размер на пенсията и ако той е разочароващ, да могат да имат възможност да направят нещо, за да го подобрят. Сега в масовия случай хората са изненадани неприятно от сравнително малкия размер на пенсиите, но вече след като тя им е отпусната.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна