Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната хокейна лига е изправена пред локаут

Снимка: Архив

Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) е изправена пред трети локаут в последните 18 сезона, след като представителите на Съюза на играчите не приеха предложението на ръководството на Лигата за нов колективен трудов договор. След разговорите стана ясно, че играчите сега имат на разположение 24 часа, за да обмислят последното предложение на Лигата и да излязат със становище. В същото време комисионерът на НХЛ Гари Бетмън заяви, че Съветът на директорите е одобрил обявяването на локаут, ако и утре не се стигне до споразумение, съобщава "Канадиън Прес". Отбелязва се, че гласуването в Съвета е било анонимно, но повечето от шефовете не са склонни на много компромиси. Доскоро съществуваше вариант първенството да започне със стария колективен трудов договор, при който състезателите получаваха 57 процента от всичките приходи на Лигата. След като Съветът на директорите отказа повече компромиси, Бетмън се опитва да спаси сезона и изрази готовност за среща по всяко време и на всяко място.

Ако те действително са настроени за преговори, то няма никакъв проблем да намерим време и място за това. Ако обаче не искат, вероятно постоянно ще обявяват отлагане на срещата. Миналия уикенд бях през цялото време с Били Дейли от НХЛ и чакахме позвъняване от Асоциацията на играчите, но такова нямаше, обясни още шефът на НХЛ.

В момента Лигата предлага играчите да получават 47,6 процента от приходите, докато играчите искат 52,7. От НХЛ предлагат и по-дълъг договор - до 2018-а година, като това ще гарантира на Съюза на играчите сигурни пари поне 6 сезона. Процентите за всеки от сезоните не са еднакви, но усреднено за петте години се получава по 47,6 процента на сезон.

Играчите обаче предлагат във всеки от петте сезона парите да са не по-малко от 52,2, като в някои сезони стигат и до 54,3 или средно 52,7 % на сезон. Те се основават на прогнозите, че във всеки сезон заради новите спонсорски договори парите в Лигата се увеличават и ако тенденцията от момента се запази, то до 2017-а година НХЛ ще заработва 20,242 милиарда долара.

Хокеистите искат да се подпише договора, защото искат да играят. Но Лигата ни предлага орязване на приходите ни със 17,5 процента. Е, как да приемем подобно нещо? Това се равнява на 330 милиона долара на сезон. Вие как бихте реагирали при това положение, ядосва се Доналд Фер, председател на Асоциацията на играчите от НХЛ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна