Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Важно е как ще бъдат информирани гражданите за референдума

Снимка: БГНЕС
Този първи демократичен референдум трябва да е нещо като генерална репетиция преди парламентарните изборите. В този смисъл този политически инструмент за пряко участие може да произведе резултати, които няма да са особено радостни от гледна точка на това, че когато се прилага за първи път такава практика, трябва да се изпълни по начин, по който да вкара много доверие в този начин на водене на политика. Има множество неясноти около смисъла на този референдум, а да не говорим около самата механика и технология. Това каза Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда в предаването "От петък до петък".

Цонева обясни, че гражданите трябва да имат еднакъв достъп до информационни канали, за да могат да предоставят своята гледната точка: Но като имаме предвид Изборният кодекс каква среда създава и как всяко едно съдържание беше платено, което е свързано с политическа реклама, сега не мога да си преведа в настоящата ситуация как защитниците и противниците на тезата ще финансират кампанията. Толкова много условности има, този Закон за референдума не е прилаган, а и той е приет преди Изборния закон.

Правителството трябваше да вземе самостоятелно решението за проекта АЕЦ "Белене", но то го хвърли на парламента, който започна политически дебат и взе такова решение. Това даде ход на опозицията да започне да инициира подписката, защото пък от друга страна самият Закон за референдумите казва, че с референдум могат да се решават въпроси, които са от компетентността на Народното събрание, коментира тя.

Мен ме тревожи най-вече това, че няма да бъде произведен информиран избор. Всички са наясно, че този референдум, при тези правила, няма как да успее от гледна точка на много високата активност, която се изисква по закон. Няма как да излязат да гласуват над 4,3 млн. души. Политиците са напълно наясно с това, само че ние сега 3-4 месеца ще кръжим в този разговор, беше категорична Антоанета Цонева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна