Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влиза в сила новото правило за представяне на болничните пред НОИ

Снимка: БГНЕС

От тази година е в сила новото правило за представяне на болничните листове пред Националния осигурителен институт, което трябва да ускори изплащането им. Внасянето на болничния лист вече няма да става след начисляване на заплатата за съответния месец, а в срок до 15-о число на месеца, следващ този на издаването на болничния лист. За "Хоризонт" Сълза Георгиева, началник Отдел "Парични обезщетения" в НОИ, поясни как ще се осъществяват плащанията отсега нататък:

Ако работодателят и осигуреното лице са се споразумели до 25-о число на месец февруари да изплати възнаграждението за месец януари, досега работодателят беше длъжен до два работни дни след изплащане на възнаграждението, т.е. до 27-и февруари, да представи болничните листове за месец януари. НОИ досега имаше срок до 20-и март да изплати полагащите се парични обезщетения. Сега с новите срокове, дори работодателят да запази това 25-о число за изплащане на възнагражденията, той вече може да представи болничните листове най-късно до 15-и февруари. Най-късният срок, в който НОИ трябва да преведе дължимите обезщетения, е до 8-и март.

Същата схема важи и за самоосигуряващите се лица за болнични листове, които са издадени през предходния месец, както и ако се иска изплащане на обезщетение за отглеждане на малко дете, каза още Сълза Георгиева. 

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Цветелина Стоянова със Сълза Георгиева, излъчено в "Преди всички" с водещ Таня Милушева.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна