Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев: Има реална опасност БСП да загубят референдума

Снимка: БГНЕС
Действието, което извърши премиерът на България, е изключително странно политическо действие, което още не е намерило своето ясно тълкувание. Нещата, които чета и обмислям се делят на две обяснения, а после едното от тях пак се дели на две. Първият въпрос е извършено ли е рационално шахматно действие или имаме пристъп на интуиция. Едните казват, че това е Борисов с типичната си интуитивна представа как се прави политика, а други смятат, че той извършва нещо разумно и рационално с определени цели. Ако се спрем на първия вариант – той прилича на нашия премиер. Премиерът много пъти по интуиция е взимал важни за него решения с много последици. /.../ Втори възможен отговор е, че той не извършва интуитивно действие, а извършва промислено действие. Тогава се разделя на два варианта. Първият вариант - той разчиства възможния си десен съюз. Втората възможна линия на рационално решение е, че той е почувствал изведнъж, че е в капана на БСП, т.е. той ще допринесе за победа на референдума, който ще бъде приписан като победа на БСП. Той доскоро беше в този капан, но този капан идва от еволюцията на позицията на ГЕРБ по въпроса за АЕЦ, защото и Бойко Борисов, и ГЕРБ бяха да се построи АЕЦ "Белене". Подкрепяйки АЕЦ обаче е в подкрепа на БСП и е възможно осъзнаването на това да го е тласнало към това "Не". Това е възможна версия, но пък е много калпаво осъществена, ако е така. Това каза социологът Андрей Райчев в интервю за предаването "12+3".

БСП действително е пред изпитание. Има реална опасност БСП да загубят референдума, т.е. да не излязат достатъчно привърженици, а обратно – ако ГЕРБ се мобилизира с подкрепата на Кунева и Костов да се образува съотношение 400 хиляди да кажат "не", а само 300 хиляди да кажат "да", тогава БСП ще инкасира загуба. Тъй като обаче 700 хиляди души са се разписали, е вероятно БСП да спечели този референдум и тогава това ще бъде една чиста победа, обясни Райчев.

Дотук ГЕРБ губи онези свои симпатизанти, които не го качиха на власт, а се присъединиха към него, след като взе властта. В момента са допрели до тези, които са ги избрали, а те са една четвърт. Въпросът е дали тези изпитания ще засегнат тази четвърт. Логично е да ги засегнат, заяви социологът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна