Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно може да се стигне до касиране на епархийските избори

Снимка: БГНЕС

Намаленият състав на Светия синод заседава днес. Говорителят на Патриаршеския избирателен събор митрополит Йосиф заяви, че са приети протоколите от епархийските избори и са одобрени 60 миряни и свещенослужители за делегати на Патриаршеския събор, който ще се проведе след малко повече от месец. Не всички митрополити обаче са изявили желание техните представители по време на Патриаршеския изборен събор да станат ясни.

Малкият състав на Светия синод не е приел жалбата на архиерейския наместник от Самоков отец Петър Стоименов с аргумента, че в предишния избирателен цикъл той е бил избирател и формално още не му е бил изтекъл мандатът, което е основание за Светия синод да не приеме неговите искания за това, че е нарушен епархийският избор.

Според журналиста от БНР Николай Кръстев много трудно може да се стигне до касиране на епархийските избори.

Ако се вгледаме по-детайлно в това кои хората отиват (поне от първоначалната квота, която беше определена на епархийския вот), ще видим, че това са повече служители на митрополиите, на различни административни нива, които няма как според мен да гласуват самостоятелно, доброволно, за този, който те биха желали да бъде патриарх на БПЦ. Това е големият въпрос. От друга страна, непрекъснато пловдивският митрополит Николай обяснява, че той няма да бъде кандидат за патриарх. Да – той няма да бъде, но тази тема се припалва непрекъснато. Той обаче стои зад недоволството на определени църковници. Това беше последният му ход, за да може да обърка играта на варненския митрополит Кирил, коментира Кръстев.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна