Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Литва не гласуват, няма посолство

Преди три месеца в Литва се проведе референдум с въпрос "Подкрепяте ли строителството на нова атомна електроцентлара". Прибалтийската държава имаше АЕЦ "Игналина", затворена при присъединяване на страната към Европейския съюз.

Председателят на българската общност в Литва Петко Иванов съобщи за "Хоризонт", че сънародниците ни там не могат да гласуват днес, защото от две години няма българско посолството. Той припомни, че в допитването преди 3 месеца литовците са отхвърлили идеята за нова атомна електроцентрала. 

Марек Суховейко, журналист от Полша коментира в актуалното студио на „Хоризонт“ механизма на референдумите в Полша.

Там са проведени 4 референдума. Активността обикновено е ниска – малко над 30 процента. В Полша по принцип активността при избори е по-ниска, отколкото в България. Трябва да се отбележи, че след законова поправка референдумът може да бъде и два дни. По този начин привържениците на различните тези могат да се ориентират по резултатите от първия ден.

От въпроса и от формулировката му също зависи активността. По принцип младите хора не са особено активни, но същото можем да кажем и за цялото общество, каза още М. Суховейко.

Интервютата на Даниела Големинова с Петко Иванов и на В. Миланова с М. Суховейко можете да чуете в звуковите файлове.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна