Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допуснаха Симона Пейчева до държавното първенство по художествена гимнастика

Снимка: БГНЕС

Симона Пейчева ще може да участва на държавното първенство по художествена гимнастика, категория „Елит”, но без право да бъде в националния отбор през тази година. Казусът с именитата ни гимнастичка беше разгледан на днешното заседание на Управителния съвет на федерацията.

Тъй като това е в разрез с регламента, ще се направи компромис и тя ще бъде допусната до участие на Държавното първенство, категория "Елит", но без право тази година да бъде в национален отбор. Така е по регламент, а това ще докаже нейната сериозност тя догодина да участва в контролните състезания. Така ние ще се убедим, че нейните желания са сериозни, а не временни. Няма да допуснем да се дават средства и да се хранят надежди напразно, както и да бъде иззето мястото на млада и талантлива гимнастичка, ако Симона догодина или след две години реши, че няма да играе. За нас е важен олимпийският цикъл и Олимпиадата в Рио де Жанейро и подготовката и налагането на състезатели за там, поради спецификата на спорта ни. Затова това е начин и ще позволи на Симона да докаже, че решението й да се състезава е сериозно. Това е справедливо както за нея, така и за всички подрастващи състезатели, които вярват в правилата и регламента на националния отбор, коментира след заседанието президентът на БФХГ Илиана Раева.

Статутът на съдията по художествена гимнастика беше най-обсъжданата тема на днешното заседание.

Разгледахме и се приеха много промени в статута на съдията. Коментирахме много неща като изисквания, наказания и други. Ще въведем референтно жури, видео анализи на състезанията, ще има разискване на правилниците преди всяко състезание с изисквания към съдиите, каза Раева.

Управителният съвет е приел плана за работа на съдийската комисия, на треньорската комисия, както и на комисията за масов спорт. Утвърден бе и разширен състав на националния отбор индивидуално жени. УС единодушно е приел предложението на Раева да има старши треньор на националния отбор индивидуално жени.

Единодушно беше прието моето предложение. Водя преговори с изтъкнат български специалист. До 2-3 дни ще кажа името, ако той приеме. Старши треньорът ще следи за изпълнението на плановете и тренировъчния процес, за контрола, дисциплината, заяви още президентът на БФХГ.

Ръководството на федерацията взе решение за провеждане на семинари за подобряване на квалификацията на съдиите и треньорите, треньорски лагери на националните гарнитури с цел подобряване на работата и методиката.

 

 

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна