Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Строителят на отсечката Ямбол-Карнобат дължи над 15 млн. лева на подизпълнители

Снимка: БГНЕС

БСП твърди, че строителят на участъка Ямбол - Карнобат на магистрала "Тракия" дължи над 15 милиона лева на около 50 фирми-подизпълнители. Според левицата държавата плаща на строителя за несвършена работа.

Депутатът Димчо Михалевски обясни, че до днес главният изпълнител е свършил 59% от работата, но е получил от Агенцията за пътна инфраструктура 78% от общата стойност на проекта. Според него това прави предварително платени 33 милиона лева. С дължимите 15 милиона лева към подизпълнителите общата сума ставала към 47 милиона лева, която, според Михалевски, превръща в провал най-голямата реклама на Бойко Борисов - магистралите.

От БСП твърдят, че тези проблеми поставят и под въпрос завършването на магистрала "Тракия". Заради това, че главният изпълнител пък е наел малки фирми като наемодатели на техника, малка е вероятността те да получат и сумите си.

В същото време парламентът не прие предложението на депутата от Синята коалиция Михаил Михайлов в дневния ред да влязат и промените в Закона за обществените поръчки. Предложението на Михайлов беше главните изпълнители да не получават следващите траншове пари, докато не се разплатят с подизпълнителите си. Според депутата само за работа по магистрала "Тракия" неизплатените пари към подизпълнители са 38 милиона лева.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна