Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габрово отбелязва Международния ден на хумора и шегата

Снимка: Архив

Габрово отбелязва Международния ден на хумора и шегата. 1-ви април е на особена почит в столицата на смеха, чиито жители са прочути с анекдотите и веселите истории, които разказват за себе си.

В миналото занаятчиите от Балкана, за да изтъргуват стоката си, вземали ума на клиентите с лакърдиите си. Габровци обичали да се надсмиват над себе си, а изглежда това се харесвало и на хората, с които правили алъш-вериш. Така още през ХVІІІ-ХІХ век започнали да се разпространяват смешни истории и случки, в които главният герой е бил пресметливият и пестелив габровец.

В Дома на хумора в Габрово започна празнична програма за Международния ден на шегата. Веселата къща, която отбелязва своя 41-ви рожден ден, отвори вратите си безплатно за всички посетители. Оттам все пак дават билети - такива, каквито са били в обращение преди много години. На тези билети е изобразена габровската котка и след като билетите бъдат скъсани от контролата, котката остава без опашка. По този начин домакините припомнят на посетителите за спестовните шегобийци, прочути с това, че режат опашките на котките.

В Дома на хумора днес най-много са децата. Ученици спориха за това габровецът пестеливец ли е, или е скъперник. Други се забавляват с любими анимационни филми. По-късно ще започнат прожекциите и на игрално кино.

Освен да се посмеят пред кривите огледала и да прочетат най-популярните габровски вицове, посетителите могат да разгледат и куклите-герои от весели истории. Гостите на рождениците могат да видят по-късно днес изложбата от рисунки на художника Пламен Братанов.

Празникът в Дома на хумора и сатирата продължава докъсно тази вечер с музикалните поздрави на детската школа "Прима Виста" към музикалното сдружение "Емануил Манолов" в Габрово.

По публикацията работи: Велина Махлебашиева - кор. на БНР в Габрово

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна