Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Светослав Ставрев: Демокрацията у нас не може да доведе до спасителен изход

Енергията на младите, излезли на улиците да протестират, изтече в канала, коментира в интервю за предаването "От петък до петък" университетският преподавател, професор Светослав Ставрев.

Това е изпълнение на подъл сценарий, според който е предвидено нищо да не стане, добави той. У нас има комбинация от престъпност, псевдополитическа демокрация, безумна корупция  и псевдопазар. В света има подобни процеси, макар и не толкова гнили като у нас. Ако гледаме Европа, ще видиме някои от нещата, които тук ни дразнят, че се развиват отдавна и там, каза още проф. Ставрев. Той предупреди, че "измишльотините" на социалната държава и на социалния пазар ще доведат до една промяна, която никой не може да предвиди в момента.

Не може да се консумира това, което го няма. Не може да яде някой на чужда сметка. Не може с кредити да си плащаме настоящия кеф, за сметка на бъдещите поколения. Това е извратено мислене, което, за съжаление, продължава да владее умовете на много хора в Европа и на почти всички в елитите при нас, коментира Светослав Ставрев.

Професорът не отхвърля идеята за присъствие на гражданска квота в партийните листи като възможност да се обновява така нареченият "партиен елит". Всички пуснати от партиите обаче в гражданската квота са безпартийни комунисти, заключи Ставрев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна