Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памбос Папагеоргиу: Няма да искаме президентът да подаде оставка

Снимка: Архив

Дъщерята на кипърския президент Никос Анастасиадис и бившият министър на финансите Михалис Сарис са изтеглили средства от банките в страната малко преди решението на Еврогрупата през март за еднократния данък върху депозитите на стойност над 100 хиляди евро. Това стана ясно след разследване на кипърската телевизия "Мега". Имената на дъщерята на кипърския президент Елза Анастасиадис и бившия финансов министър фигурират в списъка от 6000 физически и юридически лица, които са превели от Кипър десетки милиони евро малко преди споразумението между Кипър и Еврогрупата за въвеждането на данъка върху влоговете.

Ситуацията е такава, че никой нищо не си признава, а тепърва започва разследване как някои са се оказали по-равни и по-информирани сред равните и информираните. Депутатът от опозиционната кипърска партия АКЕЛ Памбос Папагеоргиу коментира:

Ще бъде нещо много сериозно, ако се окаже, че някой от тези хора е имал вътрешна информация. За съжаление, това се отразява много лошо върху начина, по който хората възприемат политиката на Кипър. Искаме правителството да изясни това възможно най-бързо

Папагеоргиу обясни процедурата, по която това разследване ще върви:

Президентът назначава комитет от трима съдии, които най-вече ще гледат в миналото, за да разберат какво не е било наред с банковата система. Те ще разследват и този случай. Хората обаче са много скептични дали този комитет ще постигне реални резултати в разследването.

Ние сме президентска република и цялата изпълнителна власт е в ръцете на президента. Ние го избираме за срок от 5 години. Изгубихме изборите, но няма да искаме президентът да подаде оставка, защото това ще дестабилизира и без това много чувствителната система.

Ако има сериозно престъпление или злоупотреба, има процедура по импийчмънт, но това никога не се е прилагало в Кипър, не сме имали такъв случай.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна