Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска учителка в Разлог почина от вирусен менингит

Снимка: БГНЕС

54-годишна детска учителка от Разлог почина от остър вирусен менингит. Детската градина "Незабравка", в която е работела педагожката, ще бъде затворена за седмица. Започнали са изследвания на 60-те деца и персонала на градината.

Починалата учителка е била приета в четвъртък в разложката болница, в петък състоянието й се е влошило, а в събота била преместена по спешност в болницата в Благоевград, след което била закарана във Военномедицинска академия, където е починала.

Изследванията на децата са започнали още в неделя. Взети са носогърлени секрети на 19 от 22-те деца от групата на учителката. Днес ще бъдат взети проби и от останалите деца, от персонала и от родителите на децата, били в контакт с преподавателката. Първите резултати се очаква да станат известни утре, но засега няма оплаквания сред децата от детската градина или признаци за развитие на смъртоносната болест.

Паника сред родителите няма. Те са информирани за изследванията на децата, които ще бъдат под карантина през цялата седмица. Вече е започнала пълна дезинфекция на детската градина под контрола на здравния инспекторат.

Има минимален риск за децата, с които е работила починалата от менингит 54-годишна детска учителка от Разлог, обясни пред "Хоризонт" главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев:

Става въпрос за типичен случай на така нареченото мълниеносно протичане на свръх остър менингококов сепсис и Синдром на Уотърхаус-Фредериксен, при който благодарение на менингококовата инфекция се получават кръвоизливи в бъбреците, които са несъвместими с живота, и в рамките на 24 до 48 часа се стига до смъртен изход. Макар и много редки, такива случаи имаме всяка година и то точно в този пролетен период, но менингококът се разпространява трудно между контактните, изисква много тесен и продължителен контакт, така че рискът за децата е минимален, а освен това сме взели всички необходими мерки, всички те са изследвани, чакаме резултатите, профилактирани са най-преките контакти от групата 25 деца с гама глобулин, така че няма никакви основания за опасения за тяхното здраве.

По публикацията работи: Страшимир Марчев - кор. на БНР в Благоевград

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна