Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Вацев: След изборите започва могъща кампания за легитимността на изборните резултати

Валентин Вацев: В България всеки може да подслушва и това е белег на отиваща си държавност
Снимка: БГНЕС

Военното разузнаване на България е структура на НАТО. Формално, да, това е български държавен орган, реално това е структура, която се подчинява на главното командване на НАТО. Там не се случва нищо, хората работят в широк план. Проблемът е по-скоро към тези, които са организирали българската държава, а не към днешното или бившото ръководство на българското военно разузнаване. Всичко това има директна връзка с въпроса има ли или няма българска държавност. Усещането за държава не е в съзнанието на държавните служители, а е в подсъзнанието на народа. Ако моите сънародници се съмняват, че има държава, ние сме длъжни да слушаме тях, а не какво казва иначе симпатичният служебен премиер. Това каза преподавателят по геополитика в Европейския колеж в Пловдив Валентин Вацев в интервю за предаването "12+3".

В България всеки може да подслушва, ако пожелае, и това е белег на изтляваща, на отиваща си държавност, тъй като в една нормална държава подслушва само една инстанция и никой друг, а ако някой друг го хванат със слушалки, му късат ушите заедно със слушалките. В България, боя се, че само ние с вас не подслушваме, заяви Вацев и добави:

Предлагам да свалим нивото на драматизъм и ако можем да овладеем погнусата си. Работата е там, че цялата власт в България принадлежи на цялата политическа класа и тя в момента е жестоко скарана. Те се занимават с това, което им е интересно – кой кого подслушал, кой какво досие има – това са трепетните сюжети и тайни в българската политическа класа, а отгоре на всичко сме и в предизборна кампания. Ще се късат коси, перуки и други такива лошо закрепени органи, ще ни обръгне, ще бъдем погнусени, но това е характерната миризма на българската политическа класа. Те са уверени, че няма нищо по-важно от това кой ги слуша в тоалетната.

Според Вацев прокуратурата няма да успее да стигне докрай със скандала с подслушванията: Скандалът ще отмине веднага след изборите, но веднага след изборите ще започне друг скандал, за който знам какъв ще бъде, но е рано да се говори. Българската прокуратура е важен орган на властта, така че не трябва да очаквате оттам чудо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна