Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите в Гърция ще блокират транспорта на Първи май

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Синдикатите в Гърция ще блокират транспорта на Първи май. Железничарите от днес започнаха да спират влаковете. Няма да се движат фериботи и градският транспорт. Стачката е подкрепена от опозицията и е насочена срещу безработицата и икономическата политика на правителството.

Гръцките железници вече се движат с нарушен график по основни направления. От тази нощ се прекратява движението, както на пътническите, така и на товарните влакове. По инициатива на двата синдиката в Гърция Международният ден на труда е ден за масови протести срещу икономическата политика на правителството и кредиторите.

За 24 часа се прекратява движението на кораби и фериботи от всички гръцки пристанища. На места синдикатите се споразумяха да пропускат по няколко ферибота, за да не парализират туризма. Почасово спира и градският транспорт. Метрото в Атина няма да се движи до летището.

В общо изявление гръцките синдикати настояват за спешна програма срещу безработицата, прекратяване на процедурите по приватизация на държавни фирми и не на последно място - връщане на минималната работна заплата на равнището от преди кризата.

Масови демонстрации за утре - 1-ви май - се подготвят от опозицията и синдикатите.

Информация на Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна