Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Янкулов е новият генерален директор на БНР

Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии избра Радослав Янкулов за генерален директор на Българското национално радио за следващите три години. За мястото кандидатстваха общо 12 души.

За Радослав Янкулов гласуваха четирима от членовете на СЕМ, които са общо петима. Георги Лозанов, Анна Хаджиева, Анюта Асенова и София Владимирова поставиха Янкулов на първо място, а само Мария Стоянова даде преднина на Иво Тодоров.

Според процедурата всеки член на СЕМ трябваше да посочи трима кандидати, които подкрепя. Така Радослав Янкулов събра четири първи гласа. Въпреки това се състоя ново гласуване между първия и втория. След него Радослав Янкулов получи четири гласа срещу един за Иво Тодоров. Изборът беше явен.

В началото на днешното заседание председателят на СЕМ Георги Лозанов заяви, че тези конкурси винаги будят напрежение в медийната общност.

До вчера имаше натиск върху Съвета конкурсът да не се провежда, но СЕМ не се интересува от политическата воля, каза Лозанов.

Според Анна Хаджиева, сега на Радиото трябва една фигура, която поема отговорност за смели професионални решения на работещите в БНР.

Анюта Асенова каза: Това, което търсих аз лично да открия в изложенията, е мениджърският подход.

София Владимирова коментира: Защо г-н Янкулов – аз разчетох едно послание, то беше приемственост.

Лозанов призна, че неговият фаворит е отпаднал още на първия етап от конкурса, който беше по документи, и от останалите на финала 12 избира Радослав Янкулов.

Той едновременно принадлежи на БНР, като биография, едновременно принадлежи на създаването на моделите на новото радио в прехода.

Само Мария Стоянова гласува различно и постави на първо място Иво Тодоров: Тодоров даде ясна заявка за освежаване и модернизиране на БНР. Уверена съм, че с неговите качества, динамичност, дипломатичност, диалогичност, но и решителност може да се справи с един стар, но много остър проблем в българската журналистика, каквато е автоцензурата.

При представянето на концепцията си по време на изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР Радослав Янкулов заяви, че БНР е единственото предприятие, което е в състояние да подготвя кадри. Тогава той посочи, че ако бъде избран за генерален директор, ще поиска 100 дни кредит на доверие. Янкулов заяви, че ще се повишат възнагражденията на работещите в БНР, че ще се направят нови длъжностни характеристики, че всичко в радиото ще се случва с конкурси, че ще промени рекламните тарифи, така че да се събират повече приходи за БНР, че ще изгради специална зала за пресконференции, в която да се "раждат" новините. Той изрази и желанието си да се направи училище за радио, което да бъде като конкуренция на Факултета по журналистика. Друго интересно предложение на новоизбрания директор на БНР е директорите на различните програми да имат рубрика в ефира, който ръководят, и да отговарят на въпроси на слушатели или на служители на БНР.

Слушателите помнят Радослав Янкулов като водещ на спортни емисии и на предаването "Хоризонт за вас". Бил е директор на едни от първите частни радиостанции в България - Радио "Експрес" и Радио "99".

По публикацията работи: Светослава Кузманова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени