Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански организации готвят протест заради идеята отново да се пуши в заведенията

Граждански организации се подготвят за протест заради предложението отново да се пуши в заведенията. За това предупредиха от гражданската инициатива "България без дим". Според тях официалните данни за 2012 г. показват, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места влияе негативно само върху оборотите на тютюневата промишленост и именно тя стои зад поредните опити за сваляне на забраната.

Председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов заяви, че миналата година туристическият и ресторантьорският бранш бележат ръст. В риск са малки обекти в малки населени места, които обаче могат да бъдат стимулирани с други икономически мерки, смята Драганов.

Тази една изминала година дава резултати, които са в ръстове. Общо знаете, че приходите за 2012 година са 2 милиарда 976 милиона евро и това прави ръст от 2.2%, т.е. ние имаме ръст в приходите от международните пристигания. Имаме ръст и по отношение на броя на туристите, т.е. с 3.8%, така че по никакъв начин ние не можем да кажем, че българската туристическа индустрия е в някакъв упадък вследствие на въвеждане на закона. В същото време, след като има хора, които твърдят, че са загубили работни места, правителството, Народното събрание могат да вземат редица мерки, които да стимулират, особено в малки населени места и отдалечени райони, тези търговци, които са категоризирани, каза Драганов.
По публикацията работи: Надежда Цекулова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна