Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът "Союз" се скачи успешно с МКС

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руският космически кораб "Союз" успешно се прикачи към Международната космическа станция, предаде ИТАР-ТАСС. На станцията пристигнаха руският космонавт Фьодор Юрчихин, американската астронавтка от НАСА Карън Найбърг и италианският астронавт от Европейската космическа агенция Лука Пармитано. Те ще работят в орбита малко повече от четири месеца.

Новопристигналите ще се присъединят към вече намиращите се в космическата станция руски космонавти Павел Виноградов и Александър Мисуркин и американския астронавт Крис Касиди, с които ще работят заедно до септември.

Два часа след скачването екипажът на "Союз" отвори преходните люкове и премина на борда на станцията.

За командира на кораба "Союз" Фьодор Юрчихин това е четвъртият му полет. Карън Найбърг също вече е била в космоса, но това е първият й полет с руския кораб "Союз". За астронавта от ЕКА Лука Пармитано това е първото му космическо пътешествие.

По време на експедиция 36/37 на МКС ще бъдат проведени шест излизания в открития космос, три от които ще бъдат осъществени от руския сегмент на станцията. Първото излизане, предвидено за следващия месец, ще бъде свързано с ремонта на системата за терморегулиране на функционалния товарен блок и с провеждането на някои научни експерименти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна