Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичните промени забавят възстановяването на застрашени растителни видове

Снимка: архив

Заради климатичните промени в България се забавя изпълнението на проекта за възстановяване на застрашени растителни видове в природните паркове. 

Проектът, който трябва да приключи през 2014 година, се изпълнява в 10 природни парка. Заради промените в климата по проекта се отчита леко закъснение, обяснява Димитър Бърдаров от изпълнителната агенция по горите:

През миналата година - наложи се някои територии да бъдат презалесени, тъй като годината беше много суха, а пък през тази година Дунавът ни изненада и бяха залети част от териториите, които бяха предвидени за залесяване на територията на природен парк "Персина". И 120 декара останаха незалесени, надяваме се през есента тази дейност да бъде осъществена.

Досега залесените територии са 680 декара. Върху 43 хектара са премахнати инвазивни видове - акация, морфа и японска рейнутрия.

Видове, които са нехарактерни за тези територии. И ако не се премахнат по този начин, който е предвиден в проекта, по естествен път е неосъществим процес, подчерта Димитър Бърдаров.

По публикацията работи: Надежда Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна