Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестно шествие в Москва се провежда в Деня на Русия

Снимка: Васко Михайлов

В деня, когато Русия отбелязва своя национален празник, опозицията излезе на разрешено от властите протестно шествие в центъра на Москва.

Акцията е в защита на политическите затворници и 12-те подсъдими опозиционни активисти, които са обвинени за нападение над полицаи и участие в масовите безредици преди около година. Ако бъдат признати за виновни, заплашва ги до 8 години затвор.

Финалът на многохилядното шествие е на площад "Болотная", където на 6-и май 2012-а се стигна до сблъсъци и масови арести. Почти през целия ден центърът на Москва ще остане под засилена охрана не само заради митинга, но и заради десетките масови прояви по случай Деня на Русия.

Това е най-младият официален празник в страната и той е свързан с приетата преди 23 години от първия депутатски конгрес на Руската федерация "Декларация за държавен суверенитет".

Събитието продължава да предизвиква доста спорове в Русия - едни смятат, че страната само е спечелила от своята независимост, а за други датата 12-и юни е свързана с началото на процесите, довели до разпадането на Съветския съюз.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна