Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Йоан Павел II и папа Йоан XXIII скоро ще бъдат обявени за светци

Снимка: Архив

Ватиканът оповести, че папа Йоан Павел II и папа Йоан XXIII скоро ще бъдат обявени за светци. Канонизацията ще се състои преди края на годината.

Папа Франциск подписа декрет за канонизирането на своя предшественик папа Йоан Павел II, след като утвърди наличието на второ чудо извършено от него – необяснимото излекуване на жена от Коста Рика. По-рано на папата поляк вече беше приписано чудотворното излекуване на френска монахиня от болестта на Паркинсон, от която самият той страдаше и така беше обявен за блажен през 2011 година. Канонизирането на папа Йоан Павел II, който оглавяваше католическата църква в продължение на 27 години до смъртта си през 2005 г. ще бъде най-бързото в модерните времена.

Едновременно с него ще бъде обявен за светец и папа Йоан XXIII, въпреки че няма второ чудо, което да му се приписва. Понтификатът на папа Ронкали, който е бил и апостолически нунций в София, се свързва най-вече със свикването на Втория Ватикански събор, довел до модернизация на църквата и междурелигиозен диалог.

Датата за церемонията по канонизацията на двамата папи ще бъде определена от кардиналски съвет. Вероятна дата е 8 декември, църковния празник на Непорочното зачатие. За събитието се очаква в Рим да дойдат десетки хиляди вярващи.

По публикацията работи: Ирина Стоилова - кор. на БНР в Рим

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна