Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна избират кмет на балотаж

Снимка: БГНЕС

Във Варна избират кмет на балотаж между Христо Бозов и Иван Портних. Гласуването протича, а изборният ден ще продължи до 20 часа. Звената за издаване на документи за самоличност ще са отворени до 17 ч.

Избирателната активност към 13.30 часа е 12,11%, гласувалите са 35 262 души. Най-много са гласували в Казашко - 16,67%, най-малко - 7% са гласувалите в село Константиново.

Над 10 са подадените сигнали за нередности от щабовете на двамата кандидати за кмет. Основно те са свързани с незаконна агитация в изборния ден, със струпването на избиратели и превозването им с автобуси, а в една от секциите са забелязани избиратели, на чийто длани е написан номера в бюлетината на един от кандидатите.

На първия тур, проведен преди седмица, Христо Бозов спечели 30 процента от гласовете на варненци, а Иван Портних 26,89 на сто от гласовете. Гласуваха 73 873 избиратели от имащи право на глас 285 708. Активността бе 25,68% - най-ниската избирателна активност във Варна от години.

Избирателите във Варна са общо 289 000. Секционните избирателни комисии на територията на града и на населените места в общината са 385. Временни секции са разкрити в болниците "Света Марина", "Света Анна", Военната болница, в затвора и следствения арест.

32 избирателни секции са определени за гласуване на хората с увреждания, 320 000 са бюлетините. Заместник председателят на общинската избирателна комисия Кристиян Богоев обясни, че бюлетината съдържа само двете имена на кандидатите и е дълга 25 см.

142-ма са служителите на областната дирекция на МВР, които охраняват секциите и обществения ред.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени