Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски работодател ще бъде съден за нарушения срещу български работници

Снимка: Архив

Кипърската Инспекция по труда към социалното министерство завежда дело в защита на 15 български работници в специализирания Съд по трудови въпроси, след като бяха изчерпани всички законови възможности за извънсъдебно решаване на трудовия спор.

Нашите сънародници бяха изхвърлени на улицата от техния работодател в пералня в Никозия, както и от помещенията, в които живеят към нея, преди 3 седмици. Те останаха без работа, заплати, пари и подслон и спяха на паркинг до скандалното си бивше работно място. Този случай на масово уволнение е най-големият през тази година трудов конфликт в Кипър, в който попадат български граждани.

Делото ще се води за нарушения на трудовото и социално законодателство и за изплащане на дължимите суми за заплати и обезщетения на българските работници. Хората са работили по почти 20 часа на ден, при заплащане близо 2.5 пъти по-ниско от законовата ставка в бранша. На среща между двете страни с посредничеството на Инспекцията по труда собственикът на пералнята отказа да изплати задълженията си.

Всички компетентни институции в Кипър и българското посолство работиха активно за решаването на конфликта. Българският посланик Веселин Вълчев изпрати две ноти до кипърското Външно министерство. В отговор той получи уверения, че трите министерства – на външните работи, на правосъдието и вътрешния ред и на труда и социалното осигуряване, предприемат всички предвидени законови мерки.

Активна бе намесата на Службата по трудови и социални въпроси към българското посолство, на най-големия синдикат в страната ПЕО, на неправителствената правозащитна организация КИСА, на седмичника за българите в Кипър “Български новини”, а много българи и кипърци подпомагаха 15-те българи материално и финансово.

Продължават и още две разследвания по случая. Полицията на Кипър го разследва като трафик на хора с цел трудова експлоатация, а социалното министерство проверява частната трудова агенция, чрез която част от българите са устроени на работа в злополучната пералня.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна