Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират се даренията за Министерство на отбраната

Ангел Найденов
Снимка: БГНЕС

Спират се даренията и за Министерството на отбраната. Това обяви министър Ангел Найденов. През 2012-а година министерството е получило общо 41 700 лева.

Според данните на министерството най-голямо дарение са получили сухопътните войски - 23 800 лева за организирането на мероприятия, свързани с празника на сухопътните войски и формированията. За възстановяването на единствения в света запазен модел на хидроплана "Радо-196", който е в Музея на авиацията в Крумово, са били дарени 16 700 лева. В справката на министерството не се посочва кои са били фирмите, направили даренията.

Разбирам затрудненията и потребността на военните командири да подпомагат дейността си, включително с дарения от частни структури. Мисля, че е абсолютно неуместно това да се прави, особено пък от фирми, които участват в обществени поръчки и в конкурси, каза Найденов.

Министър Ангел Найденов каза, че ще настоява бюджетът за отбрана за догодина да бъде 1,5% от брутния вътрешен продукт. Това според него е минимумът, за да позволи текуща издръжка, да има и възможност за проекти за модернизация и превъоръжаване на армията.

Ангел Найденов каза, че ще се търсят възможности да бъде възстановен батальонът във Враца с малко над 250 военнослужещи. Отменено е и реорганизирането на авиобазата в Безмер. Там спасяват от съкращение 200 военнослужещи и 20 цивилни, обясни министърът.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна