Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян се проведе демонстрация за хора със зрителни увреждания

Снимка: Радостина Чернокова - кор. на БНР в Смолян

В Регионалната организация на Съюза на слепите в Смолян се проведе демонстрация за хора със зрителни увреждания. Обучението е по проект, чиято цел е хората сами да се справят в живота.

Как да си направят кафе, да си сварят яйца и да си сготвят пататник незрящите демонстрира със завързани очи председателят на Регионалната организация на слепите в Смолян Теменужка Миткова, която има слабо остатъчно зрение.

Газовият котлон, когато е запален, задължително клечките трябва да се оставят в нещо желязно, защото клечката може да е запалена и като я хвърляте долу да избухне пожар, предупреди тя.

Перфектно изглади и сатенена риза:

Хващам горния ръб на ризата, за да мога да определя къде е ръкавът.

Ася Белюкова е напълно незряща от 8 години и сама поддържа отлична хигиена в дома си, защото има спомен за вещите си от преди да ослепее.

Вкъщи, когато пържа кюфтета, кебапчета, такива работи, пърженето ми е по-трудно, защото трябва да се обръща и да не ти пръсне мазнина, разказа тя.

Емил Нотен призовава хората да се отнасят с особено внимание към незрящите:

Най-зле се чувствам, когато отида в учреждение, налага се да напиша нещо или пък някакъв документ да се попълни и когато кажа, че съм незрящ, не вярват и гледат ме накриво, държат се, едва ли не като с човек, който се подиграва с тях. Едва ли не трябва да бъдем просяци, паднали на колене, плачещи и молещи се за милостиня. Това ме унижава страшно много.

Демонстрацията завърши с родопски песни и много настроение, защото тези хора имат сърца и несъкрушим дух, за да носят достойно съдбите си.

По публикацията работи: Радостина Чернокова - кор. на БНР в Смолян
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна