Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители по български език и литература настояват за повече часове по предмета им

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Анелия Клисарова ще настоява за следващата година от бюджета да бъдат отделени 4 процента от брутния вътрешен продукт за образование. В момента той е 3,4 процента.

Учителите по български език и литература настояват часовете по предмета им в гимназията да се увеличат на седем за седмица. В момента часовете в горния курс са само три. Повечето преподаватели одобряват произведенията и авторите, които се изучават.

За първите 100 дни от работата на просветното министерство Анелия Клисарова отчете:

Много сериозен проблем бяха неусвоените средства по европейските програми, недостатъчна подготовка за Оперативната програма "Наука и образование", която искахме да вземем, даже не бе сигурно, че ще имаме тази програма. Множество жалби по Закона за развитието на академичния състав, недостатъчно финансиране на БАН. Само в периода от 29-и май до 20-и август са верифицирани близо 91 милиона лева, това е ръст, 38% сме вдигнали усвояването на европейските средства по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Във връзка с децата на бежанците у нас заместник-министърът на образованието Муккадес Налбант обясни:

Министерство на образованието и науката изпрати до всички директори на училища чрез регионалните инспекторати по образование писмо, с което подкани училищните общности, учители, родители, ученици, ръководства да работят по създаване на един позитивен публичен образ на бежанеца, едно отношение към бежанците, което е свързано с хуманната страна на този проблем. Разпратили сме в електронен вариант и книжката "Пътят на бежанеца", така че чрез различни форми и средства да се работи за преодоляване на стереотипите към този процес.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Михайлова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна