Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТСП подготвя нов модел на социално подпомагане с ваучери за услуги

НОИ и МСТП са представи седем варианта за изплащане на коледни добавки за пенсионерите
Снимка: БГНЕС

Нов модел на социално подпомагане с ваучери за услуги подготвя социалното министерство, обяви министър Хасан Адемов. Част от хората на социални помощи ще работят по 14 дни в месеца, а в останалото време ще бъдат обучавани. Предвижда се стипендия от 8 лева на ден и транспортни разходи.

Националният осигурителен институт и социалното министерство са представили на финансовото ведомство седем варианта за изплащане на коледни добавки за пенсионерите, съобщи социалният министър Хасан Адемов. Ако има надбавка, тя трябва да бъде определена до средата на следващия месец, заяви Адемов:

Примерно на всички, които получават пенсии до 200 лева, ако се дадат по 50 лева необходимите средства, които трябва министерството на финансите да осигури са 32 милиона лева. Ако обаче се стигне до по-високи доходни групи, примерно до 250-300 лева сумата е по голяма. Най-скъпият вариант е да раздадем на всички. Това е огромна сума, която не можем да си помислим дори. Аз пак повтарям, моето мнение не бива да е диференциране, защото никакво значение няма осигурителния праг. Ако искаме тази коледна надбавка да бъде получена през месец декември, НОИ трябва да има информация за решението и трябва да има решение на Надзорния съвет до 15 ноември най-късно.

Министърът потвърди, че за следващата година 13.4% от брутния вътрешен продукт ще бъде за пенсии, социални помощи и обезщетения. Сумата е близо 11 милиарда лева.

От бюджета догодина ще бъдат финансирани и нови програми и мерки за заетост.
73 милиона лева ще отидат по мерки и програми за заетост догодина от бюджета, колкото и през тази, но наетите по субсидирана заетост ще са с около 5000 по-малко заради ръста на минималната заплата. Новите програми, които се предвиждат са "Българска гора", по която безработни ще залесяват с посадъчен материал от земеделското министерство.

Друга програма, насочена към изкуството се нарича "Клио". По нея безработни ще се обучават за дейности по опазване, поддържане, реставрация и обслужване на обекти, недвижимо културно наследство. Ще има и помощник-археолози, необходими за разкопки. След това ще им се осигурява заетост за 18 месеца. Ще стартира и програма за бежанците. Те ще учат български език, обясни заместник социалният министър Росица Янкова:

Целта е да отделим тази група от хора, която също е уязвима от останалите безработни, тъй като те са по-специфична група там е предвидено обучение по български език. След обучението обаче в рамките в сферата на образованието, тъй като първоначалното обучение се плаща от съвсем други фондове с бюджет на държавната агенция за бежанците. Ние се включваме след това.

До момента малка част от бежанците са проявили интерес към социалното подпомагане в България:

Към момента кой знае какъв интерес няма. 16 са лицата, които са регистрирани в Бюрата по труда, едно от тях е устроено на работа, другите са отскоро регистрирани, а в агенцията за социално подпомагане 46 са семействата, които са потърсили помощ за деца, едно лице е по Закона за социално подпомагане, около 17 лица са поискали помощ по Закона за хората с увреждания, но повечето са от ирански и иракчански произход.


По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна