Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектобюджетът на НЗОК и премахването на възрастта за пенсиониране бяха подложени на остри критики

Снимка: БГНЕС

Проектобюджетът на Здравната каса беше подложен на остра критика и от социалните партньори. Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев посочи три проблема на Касата - 2 милиона души, които не плащат здравни вноски, огромен брой болници и липса на електронна система за контрол:

Тогава няма да се изписват рецепти, които да се разменят между личния лекар и фармацевта, а пациентът дори да не знае. Няма да се пишат по две епикризи - истинска и неистинска. Затова аз питам, уважаемите представители на правителството, вие или не познавате проблемите, или ги познавате, но не знаете как да ги решите, или знаете как да ги решите, но ви е страх да предприемете мерки за тяхното решаване.

Българската стопанска камара също не приема проектобюджета на Здравната каса. Изпълнителният председател на Камарата Божидар Данев аргументира позицията:

Не подкрепям този бюджет, защото е заложен дефицит от 440 милиона в болничната помощ, не са предвидени 300 милиона забавени плащания и не ми е ясно от къде излизат 105 милиона излишък, които ще бъдат одържавени по примера на г-н Дянков. Поддържа се огромна администрация в системата, гигантска администрация, над 3000 души заети. Въобще, една пробита система е Здравната каса и ние предлагаме през следващия период, като разчитаме на това правителство, коренно да бъде променено управлението на Здравната каса и то да възвърне обществения си характер, държавата да се оттегли от това управление и да участва само пропорционално на средствата, за които допринася.

Божидар Данев каза още, че Стопанската камара е и против премахването на възрастта за пенсиониране:

Вижте във всички европейски страни как се пенсионират военните. Никъде не взимат 20 работни заплати в МВР и другите места, подобни привилегии. Напълно подкрепям синдикатите. Деформират осигурителната ни система и е крайно време  да решаваме нещата, стига с тези предизборни обещания.

От КНСБ също не са съгласни със законопроекта на БСП, който предвижда да бъде премахната възрастта за пенсиониране на военните. Експертът на синдиката Ася Гонева обясни пред участниците в тристранния съвет, че всички препоръки на Европейската комисия са да се ограничи ранното пенсиониране:

Трябва да се знае, че лицата по чл. 69 носят много голям принос в ефективната възраст на пенсиониране. Трябва да се знае, че те получават много по-високи пенсии от всички останали. Трябва да се знае, че те я получават много по-дълго време в сравнение с всички останали. Трябва да се знае, че те имат редица "привилегии", които държавата е предвидила за тях. Това, което трябва да се случи, е минимална пенсионна възраст да се въведе за всички категории лица по чл. 69.

Дискусията в тристранния съвет по проектобюджета на държавата и по бюджетите на осигуряването и на Здравната каса продължава. Представителите на държавата още не са отговаряли на въпроси от партньорите.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна