Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожелахте да чуете отново: „Един живот”, шести епизод от документалния сериал „Радиото”

„Един живот” е животът на Александра Гюрчинова, разказан от самата нея в следобеда на 19 февруари 2010 година. Александра е на 94 години и от една година живее в старчески дом в покрайнините на София. По време на записите беше облечена в тъмносин анцуг и елече от съшити агнешки кожички. Когато пожелах да й направя снимки, отначало се стресна. В младите си години, когато след изпит по машинопис постъпва в Радиото, е била русокоса синеока красавица, която е позволявала на мъжете наоколо само да й целуват ръка, но никакъв флирт. Сега, 75 години по-късно, фактът, че стана център на фотографски интерес, я изправи пред позабравена ситуация и с искрено удоволствие тя разгледа направените снимки на дисплея на фотоапарата.
Целият живот на Александра е протекъл в Радиото. Отначало като първи сътрудник на първия директор на Радиото - Сирак Скитник, след това на различни позиции. Осмислен от гледна точка на динамиката и промените в човешкия живот изобщо, той би изглеждал така – всичко, което се е случило в България и в Радиото от 1916 година до днес, се е превърнало във факти от битието на Александра.
Александра Гюрчинова е главният герой на шести епизод на документалната поредица. В аудиодействителността на сериала тя обаче не е самотна. В епизода звучат гласовете на Цар Борис ІІІ, Георги Димитров, запис на Първия военен парад след 1918 година, който се е състоял през 1942 година, духовият оркестър на Алоисек Мацак и други.

понеделник, 8 март , от 10.30 часа
По публикацията работи: Даниела Манолова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна