Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Часът на думите”: Млада поетеса и бизнесмен

Ивета Данаилова и Дмитрий Гачев.
Снимка: Емил Николов
В предаването гостуват млада поетеса и бизнесмен от руско-български произход, свързан трайно с културата.
Ивета Данаилова е родена на 27 декември 1974 г. в Сливен. Завършва гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов”, Сливен и журналистика във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски”. Работи в „Нова телевизия”, в БНР - програма „Хоризонт” (1995-2000). Публикувала е в различни вестници и списания, между които и списание „Пламък”, „Жажда”, вестник „Литературен форум” и други.
Нейни творби са излъчвани по радиото и телевизията. Носител е на награди от национални и международни конкурси. Автор е на стихосбирките „Точка на пречупване”, издателска къща „Списание Пламък”, 2001; „Кралици на слънцето”, 1994 и „Родена от звезда”, 1991. Превеждала е от английски шотландските поети Том Макграт, Катлийн Джейми и Анджела Максевъни.
Дмитрий Гачев е син на Георгий Гачев, изтъкнат интелектуалец, автор на 30 книги и над 250 труда в областта на философията на културата, изкуствознанието, литературознанието, работил на границата между хуманитарните и естествените науки. Главният труд на неговия живот - „Националните образи на света” е многотомна серия сравнителни описания на културите и възприемането им на светоусещането на различните народи.
За заслугите си в областта на българистиката през 1980 година той е удостоен с високата награда „Пайсий Хилендарски” на Българската академия на науките и Софийския университет.
За жалост, наскоро професор Георгий Гачев загина при трагичен инцидент, но с помощта на сина му ще припомним на радиослушателите за него.

неделя, 4 април от 17.00 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна