Борис Шац

Конференция за Борис Шац

Как са си представяли Йерусалим преди сто години. На това могат да отговорят изследователите на книгата „Построеният Йерусалим“ на художника Борис Шац, която очертава града, над който той лети на нещо като съвременните дронове. Там има специален..

публикувано на 17.01.19 в 16:48

Ани Илков - поет на месец януари в Столична библиотека

Един от най-големите български поети Ани Илков е поет на месец януари на Столична библиотека. На срещата с него дойдоха млади и не толкава млади поети, литератори, читатели, приятели, а с нелеката задача да го представи пред публиката беше натоварен друг..

публикувано на 17.01.19 в 16:24
Анастасия Димитрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Как технологиите промениха четенето, мисленето и паметта

В понеделник, 21 януари, започва новото издание на интелектуалния тренинг „Скоростно четене“. Водещ на тренинга е педагогът Анастасия Димитрова. Във „Време и половина“ тя разказа за това колко полезно е бързото четене и как влияе то на възприятията и..

публикувано на 16.01.19 в 16:18

Ново село – туристическа дестинация / Novo selo – turist destination

За какво се говори в звуковия файл: говори се за култура, уважаеми слушатели, говори се за изкуство, за туризъм, за необозримите възможности, които се откриват пред едно пловдивско село със създаването на музей с вселенско значение – Музей на..

публикувано на 16.01.19 в 16:06

Защо един поетичен сборник се превърна в издателски феномен?

Поетичният сборник „В тъжните дни не говорим за птици“ се превърна в една от най-търсените книги през последните месеци на книжния ни пазар. Антологията на съвременна португалска поезия оглави ноемврийската класация за 50-те най-продавани книги и..

публикувано на 16.01.19 в 15:47

„Златното момче“, което дава сили да приемеш себе си

Когато през 2009 година Тара Съливан попада на репортаж за отвличането, осакатяването и убиването на албиноси в Африка, заради вярването, че телата им носят късмет, и от тях се изработват талисмани, тя е шокирана. Американката, родена в Индия и израснала..

публикувано на 16.01.19 в 15:33
Леда Паташева, Велислав Павлов, Милена Лекова и Юлиана Сайска

Интервю с душата

„Не мисля за „Интервю с душата“ като за представление – казва актрисата Юлиана Сайска за най-новия си проект и добавя – наричам го срещи, духовни срещи.“ „Интервю с душата“ е авторско представление-провокация в сферата на личното и взаимоотношенията..

публикувано на 16.01.19 в 15:15
Ириней Константинов и Лилия Маравиля в сцена от спектакъла

„Развратникът“ от Ерик-Еманюел Шмит с премиера в театър „София“

Постановката по пиесата на световноизвестния френско-белгийски драматург е на режисьора Стоян Радев. Пиесата проследява един (измислен) ден от живота на френския философ от XVIII век Дени Дидро – в този ден мислителят трябва да напише есето „Морал“..

публикувано на 16.01.19 в 14:30

Врачанският театър гостува в София със спектакъл по Достоевски

С най-новото си представление „Красавицата и князът“ ще гостува на софийската публика Драматичният театър Враца. Драматизацията и постановката са на режисьора Николай Поляков по повестта „Сънят на чичото“ от Фьодор Достоевски. „Аз отдавна имам интерес..

публикувано на 16.01.19 в 13:45

Възмутеният гражданин – номиниран за архитектурна награда WhATA AWARDS

Ако не сте чували досега, накратко нещата стоят така: WhATA AWARDS са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектурна..

публикувано на 16.01.19 в 13:08