На пазар в Русе

Пазарът - едно място, което винаги е било шумно, пъстро, място което никога не спи - и по изгрев, и по залез. То си съществува в своя си ритъм, в такта на хилядите стъпки на хората и с ехото от глъчката на онези, които са минали, работили, живели и..

публикувано на 24.03.17 в 15:57

Бунтарите на пънка в изложба на Станислав Беловски

Make Art Not Friends е най-новата изложба на Станислав Беловски, която e посветена на 40-годишнината от появата на пънка по света. Провокативният художник работи по темата близо година и проследява влиянието на пънк културата върху днешната действителност...

публикувано на 24.03.17 в 14:15
Сцена от спектакъла.

„Хеда Габлер” на Хасковския театър с две номинации „Икар 2017”

Постановката по пиесата на големия норвежки драматург Хенрик Ибсен е на Крис Шарков. Спектакълът на Драматичния театър „Иван Димов” в Хасково получи две номинации за наградата „Икар 2017” на Съюза на артистите в България - едната е за режисурата на Крис..

публикувано на 24.03.17 в 14:00
 Нина Дончева

Силата на майките през погледа на една жена

На 23 март, в рубриката „Третият в студиото“ ни гостува Нина Дончева. Тя е преподавател и писател. В своята книга „Мълчанието на майките“, авторката разкрива истинския образ на жената. Така, както го виждаме около себе си – многостранен и гъвкав...

публикувано на 24.03.17 в 12:10
Кадър от филма „Христо”.

За трудността да живеем

Какво се случва с разказването на историята, когато животът се е превърнал в обреченост? Интересно е, че напоследък няколко млади български режисьори насочват вниманието си към социалното дъно. Единият филм, резултат от този интерес, е „Христо” -..

публикувано на 24.03.17 в 09:30

Още важни заглавия на 21 София филм фест

Два документални филма по сценарий на Мария Ландова са в два последователни дни от програмата на 21 София филм фест . Единият се нарича „Окото на Минотавъра” и с него за първи път у нас започва инициатива за представяне на филми за незрящите, тоест те да..

публикувано на 23.03.17 в 16:10
Сцена от спектакъла „Хамелин” на испанския драматург Хуан Майорга.

Испанският драматург Хуан Майорга в България

Хуан Майорга (1965, Мадрид) гостува от вчера у нас и вече видя една от своите пиеси, поставена от Александра Петрова, с която младата режисьорка спечели две от пет номинации за наградата „Икар”. Известният испански драматург се срещна и със студентите от..

публикувано на 23.03.17 в 15:40
Част от плаката на постановката.

„Саломе” на Оскар Уайлд с премиера в театър „Българска армия”

Това е първа постановка на българска сцена на известната пиеса на Оскар Уайлд, вдъхновена от библейската история за обезглавяването на пророка Йоан Кръстител. Спектакълът е на режисьорката Диана Добрева, която ще видим и в ролята на Саломе. В образа на..

публикувано на 23.03.17 в 12:10

„Ромул Велики“ завладява публиката в Малък градски театър „Зад канала“

„Ромул Велики“ е най-новото заглавие в афиша на Малък градски театър „Зад канала“. Пиесата на Фридрих Дюренмат е съвременен сатиричен разказ за управлението на последния владетел на Западната Римска империя. Режисьор на спектакъла е Бина Харалампиева, а в..

публикувано на 23.03.17 в 11:51
Стоян Гяуров

„Императорите на сладоледа. Литературни есета” и други изкушения, но само за познавачи

Преводачът, радиожурналист и блогър Стоян Гяуров е обединил 15 есета, написани на различни езици от различни автори, в една книга, озаглавена „Императорите на сладоледа. Литературни есета”. Заглавието е вдъхновено от стих на Уолас Стивънс. Стоян Гяуров..

публикувано на 22.03.17 в 16:56