Сцена от спектакъла

Ованес Торосян постави пиеса на Джон Патрик Шанли за първи път в България

Актьорът Ованес Торосян постави пиесата „Дани и дълбокото синьо море: Танц на апашите“ на световнопризнатия американски драматург, сценарист и режисьор Джон Патрик Шанли. Шанли е носител на „Оскар“ за филма "Лунатици" и на наградите „Тони“ и „Пулицър“ за..

публикувано на 27.04.17 в 15:05
Мирослав Косев в ролята на мосю Трике в

Напусна ни актьорът Мирослав Косев

Актьорът Мирослав Косев от театър „Българска армия“ почина вчера след кратко тежко боледуване. Мирослав Косев е роден на 20 юни 1953 година. През 1979 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Филип Филипов. Започва творческия си път на..

публикувано на 27.04.17 в 13:20

„Да умреш от смях“ или как да пишеш смешно

Тази година Лятната академия за драматургично писане „Да умреш от смях“ ще се проведе в село Боженци (България). Форумът е предназначен за студенти и млади професионалисти от всички артистични сфери и творчески индустрии, желаещи да развият уменията и..

публикувано на 27.04.17 в 12:36

Ясните очертания на живота

Венцеслав Константинов е известен преводач и писател. Носител е на престижни награди като Награда за преводаческо изкуство на Федералното министерство за образование и култура, Виена (1993), на Съюза на преводачите в България „за цялостна преводаческа и..

публикувано на 27.04.17 в 10:45

От другия бряг на Атлантика

Да се завърнеш в родната си страна САЩ, след като двадесет години си живял във Великобритания - това е ситуацията, в която се озовава Бил Брайсън. Резултатът е, че в крайна сметка всичко му изглежда хем близко и родно, хем доста чуждо и странно. Със..

публикувано на 27.04.17 в 10:25
Нилс Нова

„Новата истина“ на художника Нилс Нова

Галерия „Райко Алексиев“ представя може смело да се каже една експозиция, която се превръща в най-значимото събитие от началото на годината до днес. Това е изложбата на швейцарския художник Нилс Нова, назована: „Отклонения“. Този проект продължава серията..

публикувано на 27.04.17 в 10:15

През границите

„Тази книга разказва човешката история на последната граница на Европа: там, където България, Гърция и Турция се приближават и раздалечават, защото това правят границите – приближават се и се раздалечават. Тук започва нещо като Европа и свършва друго,..

публикувано на 26.04.17 в 15:09
Момент от презентацията на Даниел Липчев в рамките на TOS Sofia в Дома на киното

Пътешествия в шест минути

Ако обичате да пътувате и да споделяте преживяванията си извън личната ви фейсбук група – форматът Тraveler On Stage ви осигурява тази възможност. В неговите рамки доброволци споделят пред публика опита си, своите срещи и емоции, свързани с пътешествията...

публикувано на 26.04.17 в 12:10

Задължителната незадължителна литература, която липсва в българското образование

За пореден път литературен клуб „Перото“ беше домакин на дебат засягащ проблемите на четенето в България. На 22 април 2017 г. темата на дискусията беше „Задължителна учебна литература“, която постави въпросите: има ли място за съвременната литература в..

публикувано на 26.04.17 в 11:50

„Спомням си“

Връщам се. Спомням си. Скачам. Пропадам. Пътувам. Сънувам. Изчезвам. Умирам… Някак така започва разговорът със сценариста и режисьор на спектакъла „Спомням си“ Петър Пашов-младши в търсене на случката, а не просто на представление с участието на актьора..

публикувано на 25.04.17 в 13:55