„…from a window“

„Видях тишината от моя прозорец и видях хоризонта там…“ Някак така започва пътуването чрез картината на Андрей Янев , с която той участва в VIII Световно биенале на изкуствата в Пекин, което се открива на 26 август т.г. Интересът към българския художник е..

публикувано на 19.07.19 в 16:01

Режисьорката Теодора Попова: Във всяка моя пиеса има нещо лично

В студиото на „Време и половина“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостува Теодора Попова – куклен и театрален режисьор. На XXI-то издания на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ тази година в Ямбол режисьорката получи наградата за..

публикувано на 18.07.19 в 14:35

Денис Бучел: Фотографията трябва да докосне сърцето на зрителя

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror се открива днес в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. Той е роден в Кишинев, но живее и работи в България, носител е на много награди, между които „Снимка на годината“ и..

обновено на 16.07.19 в 15:11

Илко Ганев и новото старо в изкуството

Най-лесно бих ви представила Илко Ганев като театрален режисьор, защото дебютният му опит в театъра – документалният спектакъл „Апарт“, печели все повече популярност. Очаква го и национално турне това лято. Илко обаче е много повече от това...

обновено на 15.07.19 в 15:20
Ирина Сардарева в студиото на предаването

Музей на шапките – истории от личния музей на Ирина Сардарева

Има много истории за шапки и за майстори шапкари, които и до днес не ни оставят равнодушни, нито към шапките, нито към техните създатели. „Тежка си ти, шапко на Мономах!... “, възкликва Борис Годунов в едноименната трагедия, сътворена от Александър Пушкин...

публикувано на 13.07.19 в 15:05

Как вижда света Айнщайн

„Как виждам света“ – сборник от 65 есета на Алберт Айнщайн, излезли през 1934 г в САЩ, вече е достъпен и на българския читател. В студиото на „Време и половина“ по програма „Христо Ботев“ на БНР гостува преводачът Димитър Николов, в разговор с който..

публикувано на 12.07.19 в 14:40
Иван Налбантов

Много обичам думите, много обичам българския език

Тази година награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство получи актьорът Иван Налбантов. В предаването „Време и половина“ на програма „Христо Ботев“ с него разговаря Боряна Георгиева. „Трябва да натрупаш много роли, много години, много..

публикувано на 11.07.19 в 14:40
Жюстин Томс (вляво) и Вася Атанасова

Българската Уикипедия на 15 години

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия - най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план..

обновено на 09.07.19 в 14:45
Емил Янев и Красимир Спасов (вдясно) в студиото на предаването

Вкусът на театралния мед

В епизод 353 на „Трамвай по желание“ ви представяме един от доайените на българския театър – големия режисьор Красимир Спасов. Конкретен повод за предаването е скорошната негова постановка на знаменитата пиеса на Шийла Дилейни „Вкус на мед“, написана през..

публикувано на 09.07.19 в 10:20
Катрин, София и Каролин във „Време и половина” (отляво надясно)

Американка, швейцарка и гъркиня пеят с любов български фолклор

Катрин Мичъл, Каролин Хугентоблер и София Главопулу са студентки в пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ). Първата е от Америка, втората – от Швейцария, а третата пък е от Гърция. Общото между тях обаче е българският..

обновено на 08.07.19 в 14:40