Монако

Искам, 21 януари: Монако

На Бабинден по стар (тоест първоначален) стил – мислим първи (като първия концерт за пиано на Чайковски), но и на последни неща. Сред първите – за отбелязване е отпечатването в Бостън на първия американски роман „Силата на симпатията или триумфът на..

публикувано на 21.01.17 в 17:15

WhATA Awards 2016: най-важните архитектурни тенденции, сгради, успехи и провали на 2016

Блогът за архитектура и не-архитектура, поддържан от четирима архитекти, отново обяви своите годишни номинации, за които се очаква вълнуващите се от темата да гласуват до 31 януари. През годините тази класация се утвърди като авторитетна с професионалния..

публикувано на 21.01.17 в 10:05
Христо Карастоянов

Нов роман на Христо Карастоянов

Христо Карастоянов получи напоследък няколко награди за книгата си „Една и съща нощ“, а режисьорът Иван Добчев я постави в Народния театър. Най-новият му роман се нарича „Послепис“ и е връщане назад към края на 60-те, следващите десетилетия, разбира се..

публикувано на 21.01.17 в 09:50
Маргарет Мийд (1950 г.)

Наука и литература в „Да пораснеш в Самоа“

В Самоа не се отдава голямо внимание на рождените дни. Но за раждането на бебе в семейство с висок ранг се прави голямо празненство и се раздава много имущество. Първото дете задължително трябва да се роди в селото на майката и ако тя го е..

публикувано на 21.01.17 в 09:00

Проф. Никола Шипковенски: Големите философи и писатели откриват нови начини да въздействат върху страданията

Български лекар, който специализира в средата на 30-те години на миналия век в меката на психиатрията – Мюнхен, дръзва да противопостави своите заключения на възгледите на прочутия Зигмунд Фройд. Световноизвестен психиатър, учен от голяма величина,..

публикувано на 21.01.17 в 08:45

Утопия с марка Светлана Дичева

Един сборник с разкази отличен с наградата „Блага Димитрова“, който ви изкарва от скучното ежедневие и ви пренася в света на невидимото. Истории, които ще ви накарат да се замислите над необикновените неща. Светлана Дичева е отличена с наградата „Блага..

публикувано на 20.01.17 в 15:55
Проф. Владимир Зарев

Съвременник, брой 4/2016

Въпросното съдебно дело, както и всички важни дела от онова време, се транслираше в пряк ефир. Като прескачам проточилата се експозиция, ще премина направо към момента, когато държавният обвинител продължи с въпросите. - Та така, бъдете добър да ми..

публикувано на 20.01.17 в 15:25
Част от корицата на книгата  книгата „Парченца живот“.

Книга на Жорж Волински

Ще ми се да спра да мисля. Подобно на актьор, да наизустя живота си и да го играя. На последното действие хората ще ме аплодират. Това е цитат от книгата на Жорж Волински „Парченца живот“, която излезе на български под съставителството и в превод на..

публикувано на 20.01.17 в 14:25

„Разкази от лудницата“ влиза в афиша на „Сфумато“

„Разкази от лудницата“ е постановка на Анна Янакиева по текстове на Тони Робинсън, Найджъл Форд и Серджо Каши. Трите монолога „Най-добрият приятел”, „Жената на Пилат” и „Стотникът” представят неписаната история на трима библейски персонажи, в чиито образи..

публикувано на 20.01.17 в 14:00

Мелтем Йълмаз – гласът на непривилегированите

Младата турска журналистка и писателка Мелтем Йълмаз гостува у нас по повод представянето на дебютния си роман „Сорая“. В интервютата, които даде и при срещата си с публика на живо, въпросите, около които се дискутираше бяха в различни посоки, но акцентът..

публикувано на 20.01.17 в 12:55