„Свекърва“ на сцената на Народния театър

Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“ представя на 12 ноември най-новата си постановка „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев на голямата сцена на Народния театър. Това не е първата изява на габровската трупа на сцената на Народния..

публикувано на 11.11.19 в 16:38

„Кино за незрящи“ в Дома на киното

В навечерието на Международния ден на слепите – 12 ноември, „Арт Фест“ и Домът на киното канят публиката на „Кино за незрящи“. От 13:30 часа в залата на киното ще бъде представен филмът „Дългият път на север“ на режисьора Реми Шайе.  Филмът е..

публикувано на 11.11.19 в 14:45
Художничката Дарина Янева

В „Градините“ с Дарина Янева

Когато говорим за тайната на любовта, със сигурност преминаваме през Градините, които водят към нея. Алюзиите са навсякъде около нас, както и в световни образци на шедьоври в изкуството, архитектурата, психологията… Художничката Дарина Янева е..

публикувано на 11.11.19 в 14:33

Опасни същества в галерия „Галерия”

Съвременното изкуство и интернет е сякаш плашещо необятна тема. Как художниците използват новите технологии, как произведенията им битуват в глобалната и в социалните мрежи, как минават границите между виртуалния и реалния ни свят, кой къде и как..

публикувано на 10.11.19 в 10:30

Да открием Китай: нов учебник по китайски език за българи

„Китайският език е много сложен от гледна точка на това, че е съвършено различен от европейските езици. Изисква се един доста по-дълъг първоначален период към привикване към фонетиката и йероглификата, както и към начина на мислене на представителите на..

публикувано на 10.11.19 в 09:30

"Последна Коледа" – музиката на Джордж Майкъл в романтична комедия

Една от най-мразените песни в коледните ротации на радиостанциите е Last Christmas , на дуета Wham, изпята от незабравимия Джордж Майкъл. Сега песента дава името си на филм – роматична комедия с Емилия Кларк, Хенри Голдинг, Ема Томпсън, Мишел Йео.  В..

публикувано на 09.11.19 в 09:25

Изложба на Капка Кънева и изкуството на книгата

„Самоопределям се като художник на книга, всичко, свързано с графичния облик на едно издание, през шрифта до илюстрациите“ – така описва себе си художничката Капка Кънева , която и колеги, и публика определят като един от най-качествените и..

публикувано на 09.11.19 в 09:15

„Великите филмови режисьори“ в цветните и колоритни портрети на Анди Туи

Куентин Тарантино, Кристофър Нолан, Мартин Скорсезе, Алфред Хичкок, Федерико Фелини, Акира Куросава, Дейвид Линч и още немалко значими имена от историята на кинорежисурата намират място в цветната книга „Вликите филмови режисьори“. Всички те са представени..

публикувано на 08.11.19 в 19:05
Владимир Трифонов

Акцентите в програмата на Киномания 33 1/2

Тазгодишното издание на Киномания се открива с прожекция на филма „Засукан свят“ с режисьор Мариус Куркински – екранизация по едноименния разказ от сборника „Диви разкази“ на Николай Хайтов.  Филмовата панорама ще се проведе между 14 и 28 ноември, а..

публикувано на 08.11.19 в 10:09

Галерия „Дебют“ и изложбата „Заедно“

Изключителна фигура в българското изкуство, широка култура и ненаситна любознателност, ренесансова чистота и яснота на мисълта – тези силни думи имат пълно покритие за личността и творческите изяви на художника Димитър Арнаудов – Диди, така рано отишъл си..

публикувано на 08.11.19 в 09:35