Инсталацията „Трансформацията винаги отнема време и енергия” на Правдолюб Иванов е първото произведение, което беше включено във виртуалния Музей за съвременно изкуство

Нови попълнения във виртуалния Музей за съвременно изкуство на програма „Христо Ботев”

Целта на виртуалния Музей за съвременно изкуство е да събере най-добрите български творби. Досега в ефирния Музей за съвременно изкуство са постъпили следните произведения: One sQueer Meter, 2012 Наталия Тодорова (по предложение на Станимир Панайотов)..

обновено на 20.02.17 в 10:17
Войн де Войн до произведението си

Бъдещето беше тук

Изложба с това название е открита в столичното арт пространство „Етер”. Художници от различни страни са отговорили на поканата с инсталации, фотографии, обекти, видеа, опитвайки се да предскажат собственото или общото бъдеще. „Дали във времето на..

публикувано на 19.02.17 в 11:55

Искам, 18 февруари: Носталгия

На 18 февруари 1885 в Щатите излизат „Приключенията на Хъкълбери Фин“ от Марк Твен. Тази книга не просто ни връща във времената, когато сме я чели за пръв път – тя ни потапя в носталгия. По живота на детето: без минало, с необхванато от погледа бъдеще и..

публикувано на 18.02.17 в 17:05

„Артистично-то лято“ беше вчера

Пет новели, обединени от заглавието „Артистично лято“ като машина на времето пренасят читателите назад към дирижираната идилия, в която бозата беше боза, а милиционерите – милиционери. На кого, освен на автора Матей Стоянов, му се връща точно пък в този..

публикувано на 17.02.17 в 16:55

90 години от рождението на големия Леон Даниел

Леон Даниел завършва своето „Похвално слово за театъра“ от 1984 г. така: Театърът никога няма да престане да бъде вечно обновяващото се първоначално училище за културата на всеки народ. Прозренията на този философ на театъра, а оттам и на човешкото..

публикувано на 17.02.17 в 15:40
Част от корицата на книгата „Кратка история на почти всичко“

Очарователната наука

Отново Бил Брайсън и неговата „Кратка история на почти всичко“! Второто издание на книгата излиза с твърди корици и вероятно ще разшири още повече кръга от почитатели на автора. „Таймс“ нарича книгата „пътепис за науката“, визирайки известните пътеписни..

публикувано на 16.02.17 в 16:37

Памет за Кръстю Пастухов

Кръстю Пастухов (1941-2017) беше поет, журналист, автор на разкази и приказки, на сценарии за документални, анимационни и научно-популярни филми. Работил е в издания като „Демокрация“, „Про и Анти“, „Столица“, експерт в Министерство на културата. Издал e..

публикувано на 16.02.17 в 15:53
Доктор Светослав Славчев

Инспектор Стрезов и доктор Славчев: десетте шедьовъра

Доктор Светослав Славчев се отпусна в кожения си фотьойл и разпечата кутия еквадорски млечен шоколад. За него той бе неизмеримо по-ценен от кубинските пури, датската лула, шотландското уиски и пакистанския фъстък взети заедно. Разсъждаваше на глас: дали..

публикувано на 15.02.17 в 16:59
Мария Мира Христова и Албена Колева в студиото на

Албена Колева: Все още няма независим театър в България

Актрисата Албена Колева е своеобразно копие и контраст на баща си – любимият на милиони българи от няколко поколения Тодор Колев. Синият поглед и търсенето на истината за правото на независимост в този свят сякаш обединяват баща и дъщеря. Денят на гастрола..

публикувано на 15.02.17 в 12:40
Марина Абрамович и Улай, Rest Energy, 1980.

Любовта в съвременното изкуство

Кралицата на пърформанса Марина Абрамович и дългогодишният й партньор в живота и изкуството Улай са застанали един срещу друг. В ръцете си той държи голям лък със стрела насочена към нея, а тя я е хванала от другата страна. Двамата отпускат телата си, така..

публикувано на 14.02.17 в 15:48