Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Часът на думите”: Завладяващото звучене на тандема „Ша-Ша”

Снимка: личен архив

В предаването гостува творческият тандем „Ша-Ша”, сформирал се през 2008 година. Светослав Николов Колев е рожденото име на иначе много по-известния с прякора си китарист Цвъри. Залюбил китарата още в пети клас. Ентусиазмът от детството му не го напуска и до днес. През годините той е свирил и записвал с почти всички известни певци и музиканти в страната, пък и от чужбина (албум на Super Max).
Първата група, в която се доказва като китарен гладиатор е „Импулс”. Продължава с „Акцент”, „КГБ”, Стенли. Минал през метъл, пънк-рок и уейв, на 28 години започва да работи с „Подуене Блус Бенд”, където свири до 2001 година. Междувременно работи и в проекти на други известни музиканти - Стефан Вълдобрев, Арабел Караян и други. Пак в началото на новото хилядолетие музикантът предприема изненадващ ход. От утвърден рок китарист решава да навлезе в поп-и денс музиката, като основава успешната група Undo. След разпадането на този проект се оттегля за кратко. Запознанството с младата певица Гергана Добрева го импулсира да се впусне в нови търсения - този път съчетавайки всичко научено от опита си дотук. И тъй като трудностите само го амбицират - започва отново. Заедно с гласовитата млада дама загряват в лайв рок проект - Tarantino, който ги довежда до настоящия им формат - дует ”6а-6а”(Ша-Ша).
Музиката и аранжиментите на Цвъри и Гери са с претенция за високо качество. Тя владее отлично не само вокалната техника, но и перото. Пише остроумни, шеговито-саркастични текстове, които се запомнят.
Гергана е певица с професионално образование. На 15 години сама избира да се занимава с музика, но по неин си начин. Събира се с други три момичета и правят рок група. След като завършва гимназия, следва поп-и джаз пеене в класа на доцент Ангел Заберски.
Цвъри и Гергана сформират творчески тандем изключително бързо. Започват да създават странни на пръв поглед смесици от фънки-пънк, поп, джаз, етно уейв, даже и латино. Те сами композират, замислят, аранжират всичко. Първият им сингъл е „Небе за двама”. От началото на 2009 продукцията на „6а-6а” се множи и набъбва. Дебютният им албум е вече с единия крак на пазара и скоро ще заподскача „Нагоре-Надолу”. Четиринадесетте песни в него имат, според определението на музикантите, индивидуално и причудливо звучене, като стилът варира от фантастично-епичен до анимационно-драматичен.
На двамата музиканти ще партнират още двама събеседници: Ангел Тодоров - национален администратор (председател) на Пиратската партия и Симеон Пенев, член на националното ръководство на Пиратската партия.
Ако слушате предаването, ще разберете, че става дума не за морски разбойници, а за пиратството в един много различен аспект.

неделя, 6 юни от 17.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна