Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на композитора Джери Бок

Снимка: Архив

Музиката на Джерълд Луис Бок ще остане завинаги в сърцата на милионните му почитатели. Джери Бок, както галено го наричаха всички, напусна този свят на 3 ноември тази година, а само 20 дни по-късно, на 23, щеше да навърши 82. Композиторът на „Цигулар на покрива” си отиде само 10 дни след кончината на либретиста на прочутия мюзикъл Джоузеф Стайн.
„Цигулар на покрива” е легендарен бродуейски сценичен хит, който носи на авторите си 9 награди „Тони”, сред тях за най-добър композитор Джери Бок, за най-добри стихове - Шелдън Харник. Годината е 1964, а в предаването днес ще ви припомним най-ярките музикални номера от „Цигуларя”.
Композиторът е роден на 23 ноември 1928 в Ню Хейвън, щата Кънектикът. Семейството му се премества близо до Ню Йорк, във Флашинг, Куийнс, където Джери започва да учи пиано. В гимназията вече пише музика за различни шоу-спектакли. Първият му успех е именно в тази възраст - с музикалната комедия „Моите мечти”. Като студент в университета „Медисън” в Уискънсин създава шоуто „Голям като живота” по легендата за Пол Бъниън. Бок работи заедно със състудента си Лари Холофсенър и това сътрудничество продължава още няколко години. „Голям като живота” печели първа награда на годишния университетски шоуконкурс, спонсориран от Би Ем Ай. Шоуто гостува в целия щат и в Чикаго, а неговите автори получават тримесечен ангажимент за телевизионни ревюта в Теминънт Плейхауз в Поконос. След това двамата са забелязани от Макс Либман, продуцент на телевизионни музикални вариетета. Така Бок и Холофсенър стават част от екипа на The Admiral Broadway Revue, което по-късно е преименувано на „Вашето шоу на шоутата” и пишат песни за участващите звезди и музика за балетните номера.
През 1955 година Джери Бок дебютира на Бродуей с партитурата към „Хвани звезда”, а на следващата година с песен в популярното шоу „Лудориите на Зигфелд”. И в двата случая негов партньор е отново Холофсенър. Тук трябва да добавим и няколко популярни песни за Сара Воън и Боб Менинг; музика към късометражния филм „Чудесата на Манхатън” на Кълъмбия Пикчърс, която печели одобрение и похвала на фестивала в Кан и задължително мюзикъла „Господин Прекрасен”, първият звезден хит на Бок и Холофсенър, специално написан за Сами Дейвис Младши. Малко след това Джери среща поета Шелдън Харник и макар първата творба на този тандем „Красивото тяло” да претърпява неуспех, творческите им търсения и почти 20-годишна съвместна работа са щедро възнаградени. За 7 години двамата създават рекордните 5 спектакъла за Бродуей! Композиторът Джери Бок и поетът Шелдън Харник се превръщат в доминиращия тандем на Големия Бял Път през 60-те години на ХХ век!

петък, 26 ноември от 14.00 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна