Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Феноменални клавирни изпълнения в "Неделния следобед" на Дьорд Цифра и на Дмитрий Башкиров

На 5 ноември се навършиха 90 години от рождението на Дьорд Цифра – легендарния пианист, наричан “акробат на рояла и виртуоз на педалите”. Фееричната му техника и титаничен темперамент владеят въображението на милиони меломани и до днес. Разбира се, роденият в Будапеща Цифра е най-прочут с бляскавите си записи на виртуозните творби на Ференц Лист. Оставил е и доста регистрации на пиеси от Фредерик Шопен и Роберт Шуман. Известно е например, че великият Алфред Корто се е възхищавал на неговата интерпретация на шумановия “Виенски карнавал”. Но като че ли първото, което изниква в съзнанието на всеки меломан при споменаването на Дьорд Цифра, са недостижимите му клавирни транскрипции, сред които особено място заема “Полетът на бръмбара”.
През изминалата седмица юбилей отпразнува легендарният Дмитрий Башкиров – роден на 1 ноември 1931 в Тбилиси. Един от най-знаменитите в света представители на руската клавирна школа вече осем десетилетия създава сензации. От първата му изява на сцена в Москва в началото на 50-те години, оставила неизличими спомени у знаменития органист Гари Гродберг; през десетилетията, в които е значителна фигура в московския културен живот с многобройни концертни и камерни изяви; през забраната да напуска СССР в началото на 80-те години на ХХ век; а в края на същото десетилетие – триумфална кариера на Запад и цяла плеяда великолепни пианисти, които е вдъхновил вече в качеството си на педагог. През всичките тези 80 години Дмитрий Башкиров не се уморява да свири и да преподава, воден от непоправимо жизнелюбие, младежки ентусиазъм, искрена любов към пианото и постоянен стремеж към съвършенство, съпроводени от великолепно чувство за хумор. Неговият сочен и чист звук, богатството на нюанси и стремежът към максимално адекватен израз на композиторския замисъл намират чудесна демонстрация и в изпълненията на неговите ученици, сред които Дмитрий Алексеев, Николай Демиденко, Аркадий Володос, Борис Блох и не на последно място – българката Пламена Мангова.
Кореспонденции на Мария Клейманс за концерти в най-големите белгийски зали.
В рубриката “Срещи, гласове, съдби” проф. Павел Герджиков припомня името на баритона Никола Смочевски – един от водещите солисти на Софийската опера от втората половина на ХХ век.
По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна