Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикални срещи с мистиката и духовността на дервишите от Мала Азия и съвремието

Режисьорът Стилиян Иванов
Снимка: личен архив
Очаква ви мистична разходка в световния музикален атлас и срещи с изкуството на тайнствените дервиши от Мала Азия. Ще разберете повече за техния ритуал, за празника, който правят всяка година през месец декември, и за духовността в учението им, и тяхната молитва към бога чрез техния танц, песни и музика. За всичко това ще ви разкаже моят специален гост – известният режисьор Стилиян Иванов, снимал документален филм за „Празника на дервишите от Коня”, присъствал на техния празник и много добре запознат с учението и изкуството на дервишите.
Стилиян Иванов е автор и режисьор още и на филми, като „Насаме с Лили” – филм за Лили Иванова, документалния филм за Емил Димитров, „Ванга”, „Феноменът Вера”, документалната трилогия „За кучетата и хората”, „Лечителят Петър Димков”, „Истината за Орфей” и документалната поредица „Пътят на човешката цивилизация”. Освен посочените документални филми Стилиян Иванов е създал и много музикални клипове и документални филмпортрети за известни български личности като Валя Балканска, Надка Караджова, Теодоси Спасов, Хачо Бояджиев.
Валди Събев
През 2009 година, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, създава първата българска телевизия за изкуство, култура, туризъм и пътешествия Тв Арт.
Ще продължим мистиката със съвременното претворяване на нашите етномотиви в музиката, композирана от един изключително млад, интересен и талантлив композитор – Валди Събев.
В неговата музика ще усетите и релакс, и позитивизъм, и философия, и много духовност, защото извира от човек, носещ в себе си същите черти, и въпреки че петнайсет години е живял в Южна Африка, продължава да обича българската музика, красота и традиции, а срещите с други култури му носят още идеи и творчески ползи.

Повече, и още музика – в сряда, 4 януари, от 18.20 часа.
По публикацията работи: Валентин Атанасов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна