Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровищата на индианците-мочика

Сипан, който намира се в северната част на Перу е бил административен и религиозен център на културата Моче. Известен е с гробницата на Властелинът на Сипан (на снимката), открита от перуанския археолог Валтер Алва през 1987 г.
Снимка: Архив
Хълмовете Сипан в Перу пазят цяло съкровище - това е едно от най-значимите открития на съвременната археология. Заграден от четири ковчега, изплетени от бамбук, в които са погребани двама мъже и две жени, е дървеният саркофаг на мъж, обут в сребърни сандали, със златен скиптър в дясната ръка и сребърен - в лявата. Край него са разпръснати златни и сребърни предмети: огромна полукръгла тиара, шлемове, камбанки, гривни с тюркоази, ветрила със златни дръжки, оръжие, наушници и наносници. Наушниците са златни дискове с мозайка от тюркоаз и седеф и върху всеки от тях са изобразени човешки фигури: богато облечен жрец в средата и два воина от двете му страни.
Тук е открита и огърлица от златни и сребърни късчета с формата на фъстъци: отдясно са златните - знак за мъжественост и почит към Слънцето, отляво са сребърните - като почит към бога на Луната. Такива огърлици са се носели от хора, които можели да се връщат на земята и след смъртта си, така че по всяка вероятност погребаният е бил висш жрец. Тялото е покрито с невероятно красив и богато украсен саван - върху плата са пришити златни люспи и фигурки от позлатена мед, а върху тях - метални триъгълници и дискове. И това не е единственото погребение - има още две…
За несметните богатства в гробниците на жреците в Сипан, за пирамидите там и за страховития бог Айапаек и още много други интересни факти ви разказахме в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
По публикацията работи: Ирина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна