Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пагодата на Белия кон

Четвъртък, 13 юли, от 17.00 часа

Снимка: en.wikipedia.org
През 384 година в китайския град Дънхуан пристигнал монахът Кумараджива, принц на далечната памирска държава Куча. Според легендата, скоро след неговото пристигане верният му кон, Тянлю, се разболял и умрял. Съкрушен, Кумараджива построил в негова памет уникалната Пагода на Белия кон.
Сградата е висока 12 м, има диаметър 7 м и се състои от 9 етажа. Основата е във формата на колело с осем спици, първият етаж е четириъгълник, вторият, третият и четвъртият са кръгове с „подгънати ръбове”, петият е по-малък кръг, украсен с разцъфнали лотоси, шестият прилича на обърната паничка, седмият е колело, а осмият е шестоъгълна плоча с камбанки, които висят от шестте й ъгъла и от всеки полъх на вятъра сякаш цвилят с гласа на Тянлю. Най-отгоре са поставени три метални топки, държащи тризъбец. Когато си тръгнал от Дънхуан, принцът-монах оставил във фантастичната пагода някои от свещените текстове на Буда.
В предаването можете да чуете също така за стенописите в скалните светилища в Дънхуан и за голямата базилика в древния Улпия Ескус, край днешното село Гиген, Плевенско.
По публикацията работи: Ирина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна