Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрийт фитнесът набира популярност в България

Снимка: Архив

В последните години сме свидетели на това как уличният фитнес, т. е. тренировките на открито, отново набира популярност в България. След настъпването на демокрацията за известен период този спорт беше потънал в известна забрава – било защото детските площадки заедно с лостовете по тях изчезваха една подир друга поради застрояване, или пък защото се появи нова мода – фитнес центровете. Но ето че напоследък все по-често привечер, след като учебните занятия приключат и шумните ученически тълпи потеглят към вкъщи, училищните дворове се изпълват с нова смяна – „лостаджиите”, както те самите се наричат. Техен девиз е станалата крилата в социалните мрежи фраза: „Тренирай! Никой няма да се влюби в характера ти от пръв поглед!”. Днес заниманията от едно време – добре познатите набирания, коремни превъртания и лицеви опори, са обогатени с нетрадиционни упражнения и сложни трикове от спортната гимнастика. Една от причините за растящата популярност на стрийт фитнеса е това, че интернет е пълен с клипове на американци с много впечатляваща физика, които се занимават с този спорт – смята Никола Тачев, едно от лицата на този фитнес в България. За неговата собствена популярност свидетелства страницата му във Facebook. За по-малко от година феновете му са над 20 100, което за мащабите на България е огромна цифра. Те активно коментират, обменят опит и идеи. Клиповете, които Никола качва по мрежите за видеообмен, също се ползват с огромна популярност. Момчетата гледат упражненията и триковете, които той изпълнява, и ги следват. Никола споделя, че винаги се стреми клиповете му да бъдат с високо качество като цяло, упражненията, които показва, да са максимално изчистени, а също така да са съпроводени с хубава музика. Именно заради този негов перфекционизъм аудиторията му постоянно расте. Любопитно е, че преди да се захване със стрийт фитнеса, Никола не се е занимавал активно със спорт. Ето какво сподели той за своето увлечение:

Занимавам се със стрийт фитнес от близо пет години. Гледах разни клипове по интернет на афроамериканци, които са най-популярни в този спорт, и така се увлякох. С приятели започнахме да тренираме в двора на 120 училище в София. Упражненията, които изпълняваме, изискват много тренировки. Но доста хора, които гледат нашите клипове, си мислят, че това е много лесно и веднага се хвърлят да правят такива упражнения. А за тях всъщност е необходима добра базова подготовка.

Освен това, нужни са и добра загрявка, техника и сила, за да се предотвратят падания, изкълчвания или изваждане на рамо. Упражненията изискват от практикуващия добро владеене на тялото, защото, ако ръката ти се изплъзне от лоста – долу те чака асфалтът. Възрастовата граница на трениращите е много широка. В последно време при нас идват и много деца – от десетгодишни нагоре. Т.е. долната възрастова граница доста падна в сравнение с времето, когато аз започнах да се занимавам, и това много ме радва – споделя Никола Тачев. По-напредналите използват при тренировките си специални жилетки и тежести за крака, с които се прогресира по-бързо. Сред любителите на стрийт фитнеса в България има и момичета, но те са много малко, защото като цяло това е мъжки спорт, за който е необходима по-груба сила.

На въпроса дали в България има условия за развитие на стрийт фитнеса, Никола отговаря така: Като цяло в България няма условия. В САЩ например има специално изградени площадки, паркове – само за хора, които тренират. А ние тренираме по училищните дворове, където постоянно минават деца.

Въпреки това, според Никола, в България има много запалени и талантливи момчета, които дават всичко от себе си и се справят много добре. Двата турнира, организирани у нас от „Club EFC” (Explosive Force Crew), чийто създател е Никола Тачев, преминават с голям успех. Можем също така да се похвалим, че две български момчета – Дéнис Пламенов и Лоренцо Първанов от Радомир, през 2011 г. участваха в Световното първенство по Street Workout в Рига, Латвия, където Денис се класира четвърти.

Снимките са предоставени от Никола Тачев.

По публикацията работи: Миглена Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна