Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимки от интернет превърнаха момче в убиец за няколко часа

Снимки на Иван Костадинов от Варна заляха интернет, придружени от обяснението, че това е убиецът на Хюлия Маджар от шуменското село Белоградец. По-късно стана ясно, че Иван е само съученик на убитото момиче.

Иван Костадинов вижда снимките си в интернет, а под тях обяснението, че това е убиецът на Хюлия Маджар от шуменското село Белоградец. Съвпадение на имената и част от фактите и нечия грешка на практика сриват психически младия мъж и роднините му. Самият Иван си обяснява станалото с факта, че е съученик на убитото момиче, макар че в социалната мрежа Фейсбук, откъдето са взети снимките, хората с неговото име и фамилия са стотици: Отивах на работа и там разбрах вече, че има информация в интернет. Аз съм съученик на момичето. Те са ме видели във Фейсбук и от там вече са взели информацията.

Профилът му във Фейсбук е бил заключен. Не съм сигурен, че е бил заключен, но мисля, че е заключен, пък се оказа сега, че не бил заключен. Не знам дали някой не го е отключил нарочно, като са вземали тези информации. Колко му е да ми разбият паролата, не е кой знае каква парола, да влязат и после да го оставят тъй, че да е отключен.

Според експерти по правата ни в интернет обаче вземането на снимка и разпространяването й в интернет без знанието на конкретния човек не е редно.

Доцент Георги Димитров - председател на фондация "Право и интернет": Цялата информация на човек, с която разполага в интернет, всъщност представлява форма на лични данни, с които разкрива едни или други аспекти от неговия личен живот.

Според Борислава Христова от българската УЕБ асоциация дори и да е забранен един профил в социална мрежа, пак има начин снимките да бъдат взети от него: Ако твои приятели са правили общи снимки или са те снимали и са качили в своя албум, в своя профил твоя снимка и съответно техният профил не е затворен, винаги могат да влязат и да свалят снимката от Фейсбук.

По публикацията работи: Николай Христов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна