Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните събития, с които ще запомним 2013 г.

Снимка: ЕПА / БГНЕС

 Стотици хиляди се събраха през януари във Вашингтон, за да видят как Барак Обама полага клетва за втори път като президент на Съединените щати.

Папа Бенедикт шокира света през февруари като обяви, че се оттегля от поста заради напредналата си възраст. Месец по-късно белият дим над Ватикана обяви избирането на нов папа - аржентинският кардинал Франциск.

През март Венецуела се прости с дългогодишния си президент Уго Чавес, който изгуби битката с рака.

Водещата новина през април 2013 беше смъртта на бившият британски министър председател Маргарет Тачър. Съединените щати бяха потресени от двоен бомбен атентат по време на бостънския маратон, който отне живота на трима души и рани над 100.

През май в Турция избухнаха протести срещу окачественото като тоталитарно управление на премиера Р. Т. Ердоган.

Една от най-големите новини на годината излезе през юни, когато бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън изнесе пред света стотици секретни документи за дейността на американското разузнаване.

След месеци на протести в Египет през юли армията свали президента Мохамед Морси, но през август се стигна до кървави сблъсъци между властите и поддръжниците на сваления държавен глава.

Гражданската война в Сирия избухна с нова сила през септември, когато опозицията разпространи кадри на предполагемо нападение с химическо оръжие.
Светът беше потресен от жестокостта на атаката срещу цивилно население, но режимът на Башар Асад се съгласи да унищожи химическия арсенал като така не се стигна до военна интервенция на западните сили.

Съединените щати бяха във всички новини през октомври, когато правителството беше принудено да спре работа заради спорове за бюджета, както и с нови разкрития за подслушването на световни лидери, сред които и германския канцлер Ангела Меркел.

През ноември западът се договори с Иран да ограничи обогатяването на уран.

А в последния месец на годината Украйна беше разтърсена от протести срещу управляващите, заради отказа им да подпишат споразумение за асоцииране с ЕС. В края на годината светът се прости и с един от най-видните борци за човешки права - южноафриканският лидер Нелсън Мандела.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна