Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в подкрепа на свалянето на депутатския имунитет на Сидеров пред парламента

| обновено на 15.01.14 в 12:24
Снимка: БГНЕС

Противници на управлението на БСП и ДПС свикаха демонстрация пред парламента непосредствено преди първото заседание за тази година, за да подкрепят свалянето на депутатския имунитет на Волен Сидеров.

Засилено е полицейското присъствие около сградата на Народното събрание. Десетки коли на жандармерията и полицията са разположени по околните улици. Към този момент обаче почти няма протестиращи и обстановката остава спокойна. Не е спряно и движението по булевард "Цар Освободител". Причината за това е, че малкото на брой протестиращи бяха избутани от полицията близо до паметника на Цар Освободител, така че колите свободно могат да преминават през пътното платно. Полицията състави актове на двама от протестиращите заради опитите им да блокират движението по булевард "Васил Левски". Друг протестиращ бе задържан заради опит да блокира преминаването по булевард "Цар Освободител".

Полицаите са отвели Бисер Миланов - Петното и няколко от неговите привърженици, които стояха пред парламента, в два полицейски микробуса. Вероятно те са закарани в някое от районните полицейски управления. Няма информация със сигурност дали Бисер Миланов Петното е арестуван, или просто е отведен за справка.

Един от организаторите на протестите, Светозар Вълков обясни, че днешният протест няма да бъде радикален.

Идеята днеска изобщо не е за по-радикален протест. Не знам откъде тръгнаха тези слухове. Вероятно от хората, които организираха протеста на 10-и, който се провали, защото беше организиран много зле. Днес е традиционният протест, хората, които 216 дни не са спрели да протестират, за разлика от депутатите, които постоянно си удължават  ваканцията. Пак умишлено не изкарваме всичките си сили, защото хората са изморени, а днеска няма да се радикализира протестът. Засега очакваме тепърва студенти да дойдат, значително бройката ще е по-голяма. Ние искаме просто да покажем, че няма да се откажем, докато не видим промяна, прозрачност, и тя трябва да започне от оставка. 

За вечерта са насрочени демонстрации и във Варна, Велико Търново и Благоевград. Предишният опит за по-мащабна антиправителствена проява, който трябваше да съвпадне с годишнината от 10-и януари 1997-а година, се провали поради малкия брой на отзовалите се.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна