Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за Наказателен кодекс бе одобрен от правителството

Снимка: БГНЕС

Правителството одобри проекта за нов Наказателен кодекс и го внесе в парламента. В рамките на последните две седмици част от предлаганите по-рано текстове отпадат или са коригирани.

Седем вида са наказанията в предлагания кодекс с лишаване от свобода, като остава основното - пробация, която винаги вече ще се налага с лишаване от свобода, за да се избегне недобросъвестно изпълнение; конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор. Отпада доживотният без право на замяна като "нехуманно наказание". 

Предлага се нов вид наказание за чужденци от трети страни - забраната те да пребивават и преминават през територията на страната за срок от три до десет години. Престъпленията след употреба на наркотици и такива, извършени от орган на властта, или при изпълнение на служба няма да се освобождават от наказателна отговорност, тъй като не е обществено оправдано те да се третират по-благосклонно. 

Нови са подходите на наказания за тероризъм, финансиране на тероризъм, компютърни престъпления. Самостоятелно наказание става отнемането на клетка, тъкан, телесна течност или орган. Ново престъпление ще е и търговията с деца. 

Заради надделял обществен интерес над личните права от предлагания по-рано проект отпада престъплението "фотографиране" и "филмиране". Запазват се и сегашните наказания за престъпления над животни. Те няма да се намаляват, каквито са били намеренията. Така се отговаря на писма от природозащитни организации. Съставът "предателство" ще се прилага само при военно време. 

Вицепремиерът Зинаида Златанова отрече да е бързано с изготвянето на новия Наказателен кодекс:

Не приемам категорично тезата за бързане. Пак казвам, 4 години базирано на ясна концепция, приета от предходно правителство дори, в никакъв случай аз не бих го нарекла бързане. 

Златанова отрече криминализирането на укриването на осигуровки да обслужва синдикатите, за което беше упрекната от бизнеса:

Прочетох вчера становището на Българската стопанска камара, че в Европейския съюз няма наказателно преследване за подобни деяния. Извинете, но и размерът на сивата икономика в България не е като в Европейския съюз. Неплащането  на осигуровки, укриването на осигуровки е наистина, според нас, обществено опасно деяние, от което страдат хиляди български граждани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна