Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските гърци и кипърските турци изработват заедно визия за възраждането на Фамагуста

Снимка: Бранислава Бобанац

В Кипър започна уникален съвместен проект на двете общности на разделения остров – кипърските гърци и кипърските турци, с международно участие. Той трябва да изработи визията за възраждането на Фамагуста – градът-символ на турската инвазия и окупация на острова.

В продължение на пет дни над 100 архитекти, еколози, дизайнери, различни специалисти от общностите на кипърските гърци и кипърските турци, заедно с техни гости от САЩ, Австрия и други страни, ще обсъждат бъдещето на окупираната Фамагуста. Те трябва да изготвят набор от проектни предложения как градът-призрак Вароша и по-широкият район на Фамагуста да се върнат към живот като обединен модерен съвременен град с устойчиво развитие, отговарящо на 21-ви век.

Работата по двуобщностния проект “Фамагуста екосити” е организирана в девет кръгли маси, които са отворени за всички граждани. Темите им са свързани с развитието на предприемачеството и икономиката на района, неговата история и култура, реализацията на енергийни и екологични проекти, архитектурни решения и др. Обсъжданията и срещите ще бъдат проведени от двете страни на “зелената линия” на ООН, отбелязваща разделението на острова – в свободната територия на Фамагуста и в окупираната й част.

От ръководството на общината на Фамагуста заявиха, че подобни прояви имат положителен принос към усилията окупираният град да бъде върнат на неговите законни жители. Самите участници в проекта подчертаха, че целта им е да насърчат диалога между заинтересованите страни, между специалистите, между цялата общественост по отношение на възможностите, които този уникален и дълбоко обичан град предлага не само на Кипър, но и на целия регион.

40 години след турската инвазия някога най-красивият и престижен кипърски курорт продължава да е мъртъв град-призрак. Възстановяването на правата на законните му собственици е една от ключовите точки във водените досега преговори за решаване на Кипърския въпрос, по които няма съгласие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна