Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Изборната преференция трябва да има задължителен характер в новия Изборен кодекс

Янко Янков: Дори и гражданските организации, които участват в Обществения съвет, имат политически интереси

Снимка: БГНЕС
Безспорно Изборният кодекс фокусира изключително много интереси, които до голяма степен са разделени помежду си и всеки се мъчи да реализира своя политически интерес. Дори и гражданските организации, които участват в Обществения съвет, имат в голяма степен политически интереси. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" депутатът от ДПС Янко Янков по повод новия Изборен кодекс, който ще бъде обсъден в НС днес. В цяла Европа има понятие "уседналост", но у нас понятието е прилагано несправедливо, каза той и допълни:

Изборният кодекс определя до голяма степен всички системи на страната, от която са функция, до голяма степен, всички останали системи.

Според Янков вътрешният за страната "изборен туризъм" включва много по-голям брой хора, отколкото идват от чужбина само за вота. Въпросът за преференциите подлежи на обсъждане, заяви Янков и коментира, че вероятно ДПС би се съгласила на 5% преференциален вот. ДПС е на мнение, че може да има предизборна кампания на други езици, ако е осигурен превод на български. Депутатът коментира и казуса с имунитета на Волен Сидеров, който трябва да реши днес дали сам да се откаже от имунитета си

Ние имаме политическо решение,  че ще подкрепим свалянето на имунитета. Това не значи, че г-н Сидеров ще бъде осъден, но трябва да бъдат извършени необходимите процесуално-следствени действия и нашето разбиране е, че трябва да дадем възможност на съответните органи да си свършат работата.


Председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева също коментира проекта за нов Изборен кодекс:

За нас е особено важно да оценим дали приетите правила променят правилата на играта. Това зависи от няколко елемента – първо, какъв праг за влизане в парламента ще бъде приет, Общественият съвет подкрепя 3%. Вторият елемент е изборната преференция – процентът, който ще може да променя подредбата в листата. За нас приемливите равнища са между 5 и 3%. Общественият съвет застъпва, че за да има смисъл тази преференция, тя трябва да има задължителен характер. Това е ключ към овластяване на гражданите.


Една от големите изненади за Цонева е отпадането на преброителните центрове в проекта за нов Изборен кодекс. Категорично  се усеща и липсата на район "чужбина". Институтът за развитие на публичната среда се обяви за електронно гласуване, поне в чужбина.

Интервютата на Силвия Великова с Янко Янков и с Антоанета Цонева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна