Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Иран се обяви за свободни и честни избори в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Провеждането на свободни и честни избори е най-доброто решение за прекратяване на гражданската война в Сирия, заяви иранският президент Хасан Рохани.

В речта си пред Световния икономически форум в Давос той заяви, че нито една външна страна или сила не трябва да решават вместо сирийския народ и Сирия като страна.

Рохани говори ден след международната конференция за Сирия в Монтрьо, в която поканата за участие към Иран беше оттеглена в последния момент.

В речта си в Давос той каза още, че отношенията с Европа ще се нормализират след прилагането на временното ядрено споразумение.

Тази седмица влезе в сила споразумението с шестте световни сили за ограничаване на спорната ядрена програма на Иран в замяна на частично облекчаване на санкциите.

Заявявам, че един от теоретичните и практически приоритети на моето правителство е конструктивно ангажиране към света, заяви Рохани.

Иран преговаря със САЩ в рамките на "конструктивен ангажимент" със световната общност и би искал да види действия от страна на Вашингтон в подкрепа на думите му, заяви още Хасан Рохани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна