Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдията по делото срещу Цветан Цветанов отказа да си направи самоотвод

| обновено на 24.01.14 в 15:16
Снимка: БГНЕС

В продължение на час страните по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов спориха трябва ли съдията в процеса да си направи отвод. Отводът беше поискан от адвоката на Цветанов заради публикации, че бившият вътрешен министър и бащата на съдия Тони Гетов са се познавали и това ще предизвика съмнение в безпристрастността на решенията му. Съдия Гетов обаче отказа да си направи отвод.

Доста драматично беше преди обедната почивка в съдебния процес заради публикация в агенция, препечатана и в централни вестници, внушаваща, че Цветанов ще бъде оправдан, защото бил в близки отношения с бащата на Тони Гетов. Става дума за познанство от 1998-а година, което Цветанов потвърди пред съда, но уточни, че едва след публикацията е направил връзка между съдия Гетов и баща му Петко Гетов. Съдията потвърди, че не познава лично Цветанов, че никога не е знаел, че е познат на баща му и даже каза, че не бил в приятелския кръг на семейството. Самият Петко Гетов е починал през 2003-та година и никога в семейството му не е било споменавано името на Цветан Цветанов.

С тези аргументи съдията отказа да се отведе и предупреди, че чрез поръчката за публикации може да се влезе в схема на отвод след отвод, за да се стигне до избора на удобния съдия.

Защитата репликира, че отводът е задължителен заради факта, че вече близо един милион потребители са прочели в сайтове и са гледали по телевизиите, че Цветанов отърва затвора заради познанство с бащата на съдия Тони Гетов. Затова адвокат Менко Менков поиска отвод и честен и справедлив съд за своя клиент, какъвто каза, че вече не може да получи от този съдебен състав.

Имаше няколко разпита, след като съдията отказа да си направи отвод. Сред тях беше този и на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, който протече при закрити врати. По време на него беше коментирана процедурата по използване на специални разузнавателни средства.

Той коментира и намереното тефтерче на Кирил Рашков: Запознах се със съдържанието от медиите и доколкото разбрах от изказването на ген. Танов, е имало някаква комуникация с колеги от ДАНС, така че според мен въпросите трябва да бъдат насочени към друга служба. Как е иззето, при условие че не е елемент от протокола за изземване, не мога да кажа, но може би това е един от въпросите, който трябва да бъде изяснен – по какъв начин това тефтерче е попаднало в МВР. 

По отношение на евродоклада за България Георгиев каза: Аз не бих се ангажирал с политически коментар. Виждате, че от доклада недоволни няма. 

За акциите в МВР той коментира: Винаги акциите са правени заедно. В повечето случаи заедно с ДАНС и под ръководството на прокуратурата, така че не виждам някакъв проблем. В МВР има два типа сигнали - проверени и непроверени. Когато един сигнал се провери и се съберат достатъчно доказателства, се образува досъдебно производство.

В звуковия файл чуйте коментара по темата на съдебния репортер Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна