Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата внесе в съда втори обвинителен акт срещу Цветан Цветанов

Снимка: БГНЕС
Прокуратурата внесе в съда втори обвинителен акт срещу бившия министър на вътрешните работи. Това стана часове, след като Цветан Цветанов отпътува за Вашингтон, където ще участва в редовната молитвена закуска с президента на САЩ Барак Обама.

Обвинителният акт е за неупражнен контрол, създал условия за нерегламентирано подслушване. Освен Цветанов на съд отиват и бившите директори на вече несъществуващата специализирана дирекция "Оперативно-технически операции в МВР" Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени, че от февруари 2010-а до април 2013-а година не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация, не са създали регламент за използване на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане за СРС-та.

Цветан Цветанов става за втори път подсъдим, защото като министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинените му директори на СДОТО да извършат цитираните престъпления. От действията на бившия вътрешен министър са настъпили тежки последици, твърди прокуратурата и ги назовава - създаване на условия за нарушаване на конституционните права на българските граждани и тежко уронване престижа на МВР.

Предстои делото да бъде разпределено на случайния принцип измежду съдиите в СГС, след което избраният от жребия магистрат да реши да насрочи ли първо заседание по делото, или да върне обвинителния акт на прокуратурата, ако има нарушения, които могат да бъдат отстранени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени